Palandöken: Emekli Maaşlarında Norm Birliği Sağlanmalı

Palandöken: Emekli Maaşlarında Norm Birliği Sağlanmalı

sürdürebilmesi için öncelikli taleplerinin zaman kaybedilmeden yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Emekli maaşlarında yaşanan farklılıkların giderilmesi gerek.

Bir taraftan norm birliği diyoruz, ama emeklilerin maaşlarında halen farklılıklar var. Emekli maaşlarında da mutlaka norm birliği sağlanmalıdır" dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın ayakta kalabilmesi ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için öncelikli taleplerinin zaman kaybedilmeden yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Emekli maaşlarında yaşanan farklılıkların giderilmesi gerek. Bir taraftan norm birliği diyoruz, ama emeklilerin maaşlarında halen farklılıklar var. Emekli maaşlarında da mutlaka norm birliği sağlanmalıdır" dedi.

Esnaf sanatkar kesiminin her anlamda elini taşın altına koymaya ve Türkiye için tüm imkanlarını seferber etmeye hazır olduğunu anlatan Palandöken yaptığı açıklamada, "Esnafımızın ayakta kalabilmesi ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için bazı öncelikli taleplerinin zaman kaybedilmeden yerine getirilmesi gerekir. Esnaf ve sanatkârlarımızın istihdama sağladıkları katkı küçümsenmeyecek kadar yüksek. Küçük işletmelerin korunması gerektiğine ilişkin Ab ilkesi dikkate alınarak, istihdam oluşturmaya yönelik devlet destekleri, özellikle 1-9 işçi çalıştıranlar olarak tabir ettiğimiz işletmeleri kapsayacak biçimde yeniden düzenlenmelidir. En önemlisi kendi nam ve hesabına çalışanlara bağlanan ortalama yaşlılık aylığının, geçinme endekslerine göre yetersiz olması nedeniyle, emekli esnaf ve sanatkârların yaşlılık aylıklarından yapılan yüzde 15'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisi kaldırılmalıdır" ifadelerine yer verdi.

-"ESNAF VE SANATKARLAR İŞÇİ DEĞİL,İŞVERENDİR"-

Emekli çalışanlardan söz konusu primin kesilmesindeki amacın iş gücüne katılması beklenen gençlerin önünün açılması olduğunun altını çizen Palandöken, şunları kaydetti:

"Oysa esnaf ve sanatkarlar işçi değil, tersine işverendir. Bir başka ifadeyle, emekli olduğu halde halen çalışmakta olan esnaf ve sanatkarlar, genç işgücünün önünü kapatmamakta, tersine onlara iş imkanı sağlamaktadırlar. Bu nedenle, emekli esnaf ve sanatkarlardan sosyal güvenlik destek primi almak, gençlere iş imkanı oluşturan bir kesimi ödüllendirilmesi gerekirken adeta cezalandırmaktadırlar. Bu nedenle, sosyal güvenlik destek primi (SGDP) uygulaması kaldırılmalıdır. Yine emekli maaşlarında yaşanan farklılıklarında giderilmesi gerekir. Bir taraftan norm birliği diyoruz, ama emeklilerin maaşlarında halen farklılıklar var. Emekli maaşlarında da mutlaka norm birliği sağlanmalıdır. Birçok esnaf ve sanatkar emekli maaşlarının yetersizliği nedeniyle emekli olduktan sonra da çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. İşçi, Memur ve esnaf sanatkarlardan oluşan emeklilerin hepsi ayrı ayrı maaş almakta. Bunlara mutlaka yeni bir düzenleme getirilmelidir."

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.