Pahalı akaryakıt TBMM gündeminde

Pahalı akaryakıt TBMM gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, akaryakıt fiyatlarını Meclis’e taşıdı.

Petrolün varil fiyatının 2 aydır yüzde 10 düşmesine karşın benzinin pompa satış fiyatında indirimin yüzde 2’de kalması akıllarda soru işareti oluştururken CHP’li Umut Oran bu konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
 
CHP’li Oran, “Vergi öncesinde benzin fiyatında AB’nin en pahalı 2., motorinde ise en pahalı 4. ülke olmamızın gerekçesi nedir?” diye sordu. Oran, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde şöyle dedi: “Son iki aydır brent petrolün varil fiyatı yüzde 10,1 gerilerken Türkiye’de benzinin pompa satış fiyatında indirimin yüzde 2,2’de kalmasının gerekçesi nedir?
 
    Fiyat dalgalanması olduğunda akaryakıt pompa fiyatlarına çok hızlı zam yapılmasına rağmen aynı hız fiyat indiriminde neden görülmemektedir? Türkiye’de vergisiz benzin fiyatının (2,12 TL) AB ortalaması olan 1,97 TL’den 15 kuruş daha pahalı olmasının gerekçesi nedir? Türkiye’de vergisiz motorin fiyatının (2,15 TL) AB ortalaması olan 2,12 TL’den daha pahalı olmasının gerekçesi nedir?
 
    Vergi öncesinde benzin fiyatında AB’nin en pahalı 2., motorinde ise en pahalı 4. ülke olmamızın gerekçesi nedir? Akaryakıttan alınan vergi miktarı neden düşürülmüyor?”
 
    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) temmuz ayına ilişkin Petrol Piyasası Fiyatlandırma Raporu’ndan derlenen bilgilere göre, Türkiye’de vergisiz benzin fiyatı AB ortalaması olan 1,97 liranın, vergisiz motorin fiyatı da AB ortalaması olan 2,01 liranın üzerinde gerçekleşti. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında vergilendirme öncesi, litre başına 2,12 lira ile benzinin en pahalı satıldığı ikinci, litre başına 2,15 lirayla da motorinin en pahalı satıldığı dördüncü ülke oldu. Vergilendirme öncesi benzinin en pahalı olduğu ülke, litre başına 2,18 lirayla Danimarka olurken, motorinde ise litre başına 2,22 lirayla Yunanistan zirvede yer aldı.
 
    Temmuzda ortalama litresi 5,07 liraya satılan benzine ödenen bedelin yüzde 58,19’unu vergiler, yüzde 32,15’ini ürün maliyeti ve yüzde 9,66’sını şirketlerin brüt kâr marjı, motorinde ise 4,42 liralık fiyatın yüzde 51,36’sını vergiler, yüzde 37,10’unu ürün maliyeti ve yüzde 11,54’ünü şirketlerin brüt kâr marjı oluşturdu. Türkiye benzin ve motorine uyguladığı ÖTV ve KDV vergi kalemlerinin oluşturduğu toplam vergi oranı açısından Avrupa ortalamasının üzerinde yer aldı. Benzinde AB ortalaması yüzde 49, motorinde ise yüzde 54 seviyelerinde bulunuyor. AB ülkeleri arasında benzine ve motorine en yüksek vergiyi İngiltere uyguluyor. İngiltere’de benzin fiyatının yüzde 59’unu, motorin fiyatının ise yüzde 61’ini vergi oluşturuyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.