Padişahlar bayram namazlarını Ayasofya'da kılardı sebebi ise...

Padişahlar bayram namazlarını Ayasofya'da kılardı sebebi ise...

Osmanlı medeniyeti aynı zamanda ramazan medeniyetidir...

Risale Haber-Haber Merkezi

Kültür tarihçisi ve yazar Dursun Gürlek, Osmanlı’da bayram hazırlığının ramazan ayıyla beraber başladığını belirterek, “Osmanlı medeniyeti aynı zamanda ramazan medeniyetidir ve ramazanın akabinde kendini gösteren bayram medeniyetidir dersek, tarihi ve kültürel bir gerçeği dile getirmiş oluruz” dedi. 

"Dersaadet’te Bayram Sabahları” isimli kitabı Kubbealtı Yayınları’ndan çıkan Gürlek, Osmanlı padişahlarının bayram namazlarını bir Selatin camisinde kılmasının çok önemli olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: 

“Padişahlar bayram namazlarını çoğunlukla Ayasofya Camisi’nde kılardı. Bunun sebebi, Ayasofya Camisi’nin fetih yadigarı olmasıydı. Fatih Sultan Mehmet sayesinde bu millete kazandırılmış olmasıydı. İslam hukukuna göre savaş neticesi alınmış şehirlerdeki kiliseler hemen camiye çevrilir. Ayasofya için de bu söz konusu ve Fatih Sultan Mehmet özel mülkü olarak kendi mülkiyetine tescil etmiştir Ayasofya’yı. O bakımdan Fatih’ten sonraki Osmanlı padişahları da Ayasofya’daki cuma selamlıklarında ve bayramlarda burada namazı kılmaya son derece önem verirler.” 

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum