Özel işletmeler madende yetersiz

Özel işletmeler madende yetersiz

Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) son Kömür Sektör Raporu, madencilik sektörünün güçlü ve zayıf yönlerine ışık tuttu.

Makine-ekipman ve üretim giderleri bakımından ciddi oranda dışa bağımlılık olduğuna yer verilen raporda, yerli madencilik sanayinin geliştirilemediği, madencilik sektörünün riskli olması ve yüksek yatırım gerektirmesi nedeniyle, özel sektörün yatırım tercihleri arasında ilk sıralarda yer bulamadığı, sektörde faaliyet gösteren kamu işletmelerinde gerekli yenileme yatırımlarının zamanında yapılamamış olması nedeniyle üretim maliyetlerinin arttığı belirtildi.

FİNANSMAN YETERSİZ

Llinyitte, mevcut özel sektörün üretimde ölçek ekonomisini sağlayabilecek teknik ve finansal güce sahip değil. Sektörün zayıf yönleri, rezervlerin büyük oranda düşük kalitede olması ve mevcut rezervlerin zenginleştirme için uygun özellikleri taşımaması gösterildi.

Kömür ocaklarının zayıf yönleri

Kömür madenciliğindeki kurumsal uzmanlaşmanın giderek aşınması Linyit rezervlerininiki ayrı kamu kurumunun elinde toplanması Elektrik santralleri ile bu santrallere kömür temin eden işletmelerin farklı kurumsal yapılarda olması Linyitte mevcut özel sektörün ölçek ekonomisi sağlayabilecek teknik ve finansal güce sahip olmaması Yurtiçi ve yurt dışında mali kaynak bulabilme kapasitesinin son derece sınırlı olması Yüksek karbondioksit emisyon değerinin olması

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.