Özbekistan'da Kur'an'la yakalanan kişiye 5 yıl hapis

Özbekistan'da Kur'an'la yakalanan kişiye 5 yıl hapis

Özbekistan'da cep telefonunda Kur'an bulunan bir Tacik vatandaşı beş yıl hapis cezası aldı ve ailesi dahil kimseyle görüştürülmüyor

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te cep telefonunda Kur’an-ı Kerim, dini vaaz ve metinlere rastlanan Tacik vatandaşı Zübeyd Mirzarahimov, uzun süredir cezaevinde tecrit hayatı yaşıyor, eşi ile dahi görüştürülmüyor.
 
Eylül 2013’te cep telefonunda dini metinler ve sesli vaazlar bulunan Mirzarahimov, yasak yayın bulundurmaktan yargılandı ve Taşkent yakınlarında bir cezaevine konuldu. Beş yıl hapis cezası alan Mirzarahimov, eşi ve ailesi dahil kimse ile görüştürülmüyor.
 
Eski Sovyetler Birliği sınırları içerisinde din ve vicdan özgürlüğü konularında faaliyet gösteren Forum 18 Derneği yetkililerinden Feliks Korli, Tacikistan’da işadamı olan Mirzarahimov’un Özbekistan’dan ülkesine dönerken kontroller sırasında telefonunda Kur’an, vaaz ve dini metinlere rastlandığını, bu sebeple hapsedildiğini söyledi.
 
Korli, Özbekistan’a gelen herkesin Müslüman ve Hristiyan ayırt edilmeden gizli odalarda arandığını belirterek bunun kötü bir teamül haline geldiğini kaydetti. Korli, yolcularda özellikle dini materyaller arandığını, gerek dijital gerekse de basılı olarak Kur’an-ı Kerim dahil dini materyalle yakalanan yolcuların hemen yakalandığını ve ceza aldığını ifade etti.
Korli, şu ifadeleri kullandı:
 
“Elbette Mirzarahimov suçlu değil. Çünkü onun cep telefonunda bulunan yazılar kimseyi şiddete davet etmiyor. Bunlar normal İslami kitap ve kayıtlar. Özbekistan Anayasasına göre herkes fikir, okuma ve istediği bilgiyi alma özgürlüğüne sahiptir. Ancak baskıcı rejim kendini inkar ederek sadece kendi vatandaşlarına değil, Mirzarahimov gibi diğer ülkelerin vatandaşlarına da zulmediyor.”
 
Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.