Özbekistan'da cumhurbaşkanı seçimi yapılacak

Özbekistan'da cumhurbaşkanı seçimi yapılacak

Orta Asya'nın en kalabalık ülkesi Özbekistan'da yarın cumhurbaşkanı seçimi yapılacak.

Seçimde, şu andaki Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un da aralarında bulunduğu dört siyasi partiden dört aday yarışacak.

Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Liberal Demokrat Parti'den bir kez daha aday gösterilen Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'a bu seçimlerde Halk Demokrat Partisi lideri Hatamcan Ketmanov, Adalet Sosyal Demokrat Partisi lideri Nariman Umarov ile Milli Diriliş Demokrat Partisi'nden tanınmış hukukçu Akmal Saidov rakip olacak.

1990 yılından bu yana ülkenin başında bulunan İslam Kerimov'un seçim programında, ülkede yapmak istediği ekonomik reformlar geniş yer tutuyor. İslam Kerimov'un yeniden seçilmesi halinde ülke yönetiminin bugüne kadar sürdürdüğü herhangi bir askeri birliğe üye olmamayı öngören bağlantısızlık statüsünün devam edeceği tahmin ediliyor.

Adaylardan Hatamcan Ketmanov, seçim programında sosyal konulara ağırlık verirken, Nariman Umarov adalet ve hukuk sisteminde yapmayı planladığı reformlarla ön plana çıkıyor. Diğer aday Akmal Saidov ise yasama ve hukuk alanındaki reformların yanı sıra milli değerlerin korunmasına geniş yer veriyor.

Yaklaşık 21 milyon seçmenin bulunduğu Özbekistan'da yapılacak seçimi 50'ye yakın ülkeden toplam 300'den fazla gözlemcinin izlemesi bekleniyor. Ayrıca 400 civarında yerli ve yabancı gazeteci de seçimleri izleyecek.

Aralık 2014'te yapılan parlamento seçimlerini kazanan Liberal Demokrat Parti'nin adayı İslam Kerimov, Aralık 2007'deki son cumhurbaşkanı seçiminde oyların yüzde 88,1'ini kazanmıştı.

haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.