Özbekistan yatırımcılara vize uygulamasını sadeleştirdi

Özbekistan yatırımcılara vize uygulamasını sadeleştirdi

Daha önce, 3 aylık vize ile ülkede kalabilen yabancı yatırımcılara, yeni uygulamaya göre, kurduğu işletmedeki faaliyeti boyunca ülkede bulunmasını sağlayacak çok giriş çıkışlı vize verilecek

Özbekistan, yabancı yatırımcılar için vize rejimini sadeleştirirken, doğrudan yabancı yatırımlı işletmelerin resmi kayda alınmasını da kolaylaştırmak için "tek gişe" uygulamasını başlattı.
Geçen sene sonunda ülke senatosu tarafından onaylanmasından sonra, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından imzalanarak bugün yerel basında yayımlanmasının ardından yürürlüğe giren yasa değişikliğine göre, doğrudan yabancı yatırımlı işletme kurucularına, onların işletmedeki paylarının bulunduğu süre boyunca çoklu giriş-çıkışlı vize verilmesi öngörüldü.
Yapılan değişiklikle, yabancı yatırımcılara, yatırım faaliyetleri sonucunda elde edilen meblağların, vergi ve diğer zorunlu ödemeleri yapıldıktan sonra serbest şekilde ve bağımsız olarak tasarruf etmesine de imkan tanındı. Ülkedeki düzenlemelere göre, tüzük sermayesinin en az yüzde 30'u yabancı yatırımcıya ait 150 bin dolardan fazla tüzük sermeyesine sahip işletme, doğrudan yabancı yatırımlı işletme statüsüne sahip olabiliyor.

Özbekistan Adliye Bakanlığı, doğrudan yabancı yatırımlı işletmeyi, gereken evrakları teslim etmesi halinde en fazla 7 günde resmi kayda alırken, işletmelerin kayda alınması için gereken evrakları toplama sürecinin ise çok uzun sürmesinden ötürü, yeni uygulanacak "tek gişe" uygulamasının, söz konusu süreyi belirgin ölçüde kısaltacağına inanılıyor.
Daha önce yürürlükte olan uygulamaya göre, ülkeye giriş yapacak yabancı yatırımcılar da dahil yabancı vatandaşlar için uygulanan tek girişli vize 3 aylık süreyi kapsıyordu.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.