Oyuncaklara sıkı denetim

Oyuncaklara sıkı denetim

Ankara Ziraat Mahallesi'nde gerçekleştirilen denetimler kapsamında oyuncaklardan alınan numuneler, kanserojen madde içerip içermediğine yönelik kontrol edilmek üzere laboratuara gönderildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yaklaşan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kırtasiye malzemeleri, oyuncak, emzik, biberon gibi ürünlere yönelik olarak denetim gerçekleştirdi.

Ankara Ziraat Mahallesi'nde gerçekleştirilen denetimler kapsamında oyuncaklardan alınan numuneler, kanserojen madde içerip içermediğine yönelik kontrol edilmek üzere laboratuara gönderildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle Nisan ayı boyunca 18 büyük ilde oyuncaklarla ilgili kampanya denetimleri yapılacak. Yapılan denetimlerde toplanan numunelerden çıkacak olan herhangi bir zararlı üründe üretici firmalara para cezaları uygulanacak. Ayrıca üretici firmaların zararlı ürünleri piyasadan toplatması istenecek. Buna göre uygulanacak olan para cezaları, ‘üreticinin gerekli önlemi almaması' hususunda ödenecek para cezası üst limiti 7 bin 612 TL, ‘güvensizlik' durumunda ise para cezası üst limiti 38 bin 70 TL olacak.

Ziraat Mühendisi Atilla Saka, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak 2011 yılından itibaren gıda dışındaki pek çok üründe denetim faaliyetlerinin yürütülmekte olduğunu belirterek, 2014 yılı içerisinde 12 ayda planlanan denetimin hâlihazırda olduğunu söyledi. Bu doğrultuda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle bir kampanya denetiminin planlandığını kaydeden Saka, “Planlama çerçevesinde de 18 büyük ilimizde oyuncaklar ile ilgili olarak denetmenler tarafından piyasanın gözetimi sağlanacaktır. Bugün de uygulamayı Ziraat Mahallesi'nde 8 denetmen ile birlikte gerçekleştireceğiz. Genel olarak oyuncaklarda riskli durum olarak belirlenen yaş grupları vardır. 10 ay altı, 36 ay altı çocuklar ve bunlarla ilgili riskli grup olarak belirlediğimiz oyuncaklar da denetim planlıyoruz. Ürünlerin genel olarak etiket bilgilerine, kullanma talimatlarına, risk oluşturabilecek ürünle ilgili küçük parçalara, aşırı ses çıkartan oyuncaklardaki yayılan ses basınç seviyesine, pilli oyuncaklarda açılıp kapanabilen oyuncakların kontrolü yapılacaktır. Tamamına yönelik olarak pek çok oyuncak denetlenecek. Bu grup içerisinde riskli görülen oyuncaklar analize alınacak” diye konuştu.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.