Oy verme işlemleri meşruiyet tartışmaları gölgesinde sürüyor

Oy verme işlemleri meşruiyet tartışmaları gölgesinde sürüyor

Suriye'de "Esed'in devlet başkanlığı seçimi" için rejimin elinde bulunan bölgelerdeki oy verme işlemleri meşruiyet tartışmaları gölgesinde devam ediyor.

Suriye'de "Beşşar Esed'in devlet başkanlığı seçimi" için rejimin elinde bulunan bölgelerdeki oy verme işlemleri meşruiyet tartışmaları gölgesinde devam ediyor.

Suriye İnsan Hakları Ağı, ülkede bulunan Suriyelilerin yüzde 40'ının Esed rejimin kontrolü dışında bulunan bölgelerde yaşadığını ve bu insanların seçimlerde oy kullanma imkanı bulunmadığını belirtti.

Suriye İçişleri Bakanlığı verilerine göre, oy kullanma hakkına sahip Suriye içinde ve dışında toplam 15 milyon 845 bin 575 bin seçmen bulunuyor. Ancak insan hakları örgütleri 6,5 milyon Suriyelinin evlerini terk ettiğini, ülke dışına çıkan Suriyelilerin sayısının ise 3,5 milyon olduğunu, bunun da halkın yarısının yaşadığı yerlerde bulunmadığı anlamına geldiğini ifade ediyor.

BM ve batılı ülkeler, Suriye rejiminin yapılmasında ısrar ettiği seçimlerin "maskaralık" olduğunu ve ülkede üç yılı aşkın süredir devam eden krize çözüm bulmayacağını kaydediyor.

Memur ve öğrencilere "sandıklara gidin" talimatı

Esed rejimi, devlet dairelerindeki tüm görevlilere ve üniversite öğrencilerine oy vermek için sandık başına gitmeleri yönünde talimat verdi.

Lübnan sınırına yoğun güvenlik önlemleri altında sandıklar konularak, ülkeden çıkmadan önce bütün yolcuların oy kullanmaları istendi.

Bir mahalleye 64 seçim merkezi

Suriye Yüksek Seçim Kurulu, Şam'ın El-Mezze 86 Mahallesi'ne 64 seçim merkezi tahsis etti. Küçük bir mahalleye tahsis edilen seçim merkezi sayısının oldukça fazla olmasının, Esed rejimini destekleyen mahalle sakinlerinde dahi şaşkınlığa yol açtığı ifade edildi. Dün akşamdan bu yana tüm girişlerin kapatıldığı mahalleye, herhangi yabancı aracın girişine izin verilmemesinin istendiği belirtildi.

Şam'a dün İran, Rusya, Lübnan, Uganda, Bolivya, Filipinler, Venezuela ve Tacikistan'dan gözlemciler gelmişti.

Muallim: "Devlet başkanlığı seçimleri ülkedeki krizin siyasi çözümü için başlangıç olacak"

Başkent Şam'da Dışişleri Bakanlığı binasındaki seçim merkezinde oyunu kullanan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "Devlet başkanlığı seçimleri ülkedeki krizin siyasi çözümü için başlangıç olacak" dedi.

Muallim,  Suriye devlet televizyonda yayınlanan açıklamasında,seçim merkezlerine "yoğun ilginin", halkın iradesine hiçbir şeyin dayatılamayacağının göstergesi olduğunu ileri sürdü. 

Seçimlerin meşruiyetine ilişkin ise Muallim, "Meşruiyeti sadece Suriye halkı verir. Bugün Suriyeliler özgürce ve şeffaflık içinde geleceklerine sahip çıkıyor" diye konuştu.

Muallim, mart ayında geçirdiği kalp ameliyatı sırasında hayatını kaybettiğine ilişkin iddiaların ardından yaklaşık iki aydan bu yana ilk defa görüntülendi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.