ÖTV zammından sonra otomotivci satış tahminlerini aşağı çekti

ÖTV zammından sonra otomotivci satış tahminlerini aşağı çekti

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) 2013 yıl sonu verilerine göre pazar, bir önceki yıla göre yüzde 9,7 artışla 853 bin 378 adet olarak tamamlandı.

Amerikan Merkez Bankası’nın tahvil alımını azaltma kararı sonrası yükselen döviz ve son yapılan ÖTV zamları, otomotiv sektörünü vurdu. Kur farkı ve kredi maliyetlerindeki artışın fiyatlara yansımaya başladığını belirten sektör temsilcileri, 2014 yılında satışların yüzde 10 ile 20 arasında düşeceğini tahmin ediyor.

Otomotiv sektörü için 2013 yılı şiddetli fırtınalarla geçti. Amerikan Merkez Bankası FED’in 22 Mayıs’ta tahvil alımlarını azaltacağı kararı doların dünya paraları karşısında değerini artırmıştı. Etkisi Türkiye’de doların 1,80’lerden 2,00’lara çıkması oldu. Benzer kararı 18 Aralık’ta yenileyen FED, kuru bu sefer de 2,20’lere çıkardı. Türk otomotiv sektörü, ilk yarısı parlak geçen 2013’ün kalanında kur farkını fiyatlara yansıtmayarak geçirdi. Diğer taraftan cari açığın azaltılmasına yönelik alınan kararlar kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) taşıt kredilerinde peşinatın yükseltilmesi ve taksit sınırlaması getirmesi, sektörün hepten keyfini kaçırdı. Yeni yılda kur farkını fiyatlarına yansıtacak olan markalar, araç alanların yüzde 52’sinin kredi kullandığından BDDK kararlarının da ilave olarak satışlara olumsuz yansımasını bekliyordu. Bütün bu olumsuzlukların üzerine bir de ÖTV artışı, kur farkı ve BDDK kararlarının tuzu biberi oldu.

Hal böyle olunca Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) 4.sünü düzenlediği ‘ODD Satış ve İletişim Ödülleri, 2013 Gladyatörleri’ gecesinde bir araya gelen sektörün üst yöneticileri ve gazetecilerin birinci gündem maddesi ise 2014’te pazarın ne kadar gerileyeceği oldu. Bazıları, daha önceki ÖTV zammında satışlardaki düşüşün beklenenden az olduğuna dikkat çekerken, bazıları olumsuzlukların üst üste bindiğini, böylece pazara çarpan etkisiyle yansıyacağını savundu. Sektör, ÖTV zammı öncesi bile satışlarda yaklaşık yüzde 10’luk bir düşüş bekliyordu. Şimdi bu oranın ne kadar daha düşeceği kestirilemiyor. Gelecek yıla ümitle bakmak isteyen yöneticiler, oran vermek istemese de konuşmalarından yüzde 10 ila 20 arasında bir düşüş öngördükleri anlaşılıyordu.

Ödül gecesinde açıklanan 2013 yıl sonu verilerine göre pazar, bir önceki yıla göre yüzde 9,7 artışla 853 bin 378 adet olarak tamamlandı. 188 bin 723’ü hafif ticari olan rakama 40 bin adetlik ağır vasıta satışı da eklenince rakam 893 bin adedi buldu. Kur farkı ve ÖTV zammından doğan fiyat artışları bu haftadan itibaren fiyatlara yansıyor. Bir de 1 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girecek olan taşıt kredisi peşinatının artırılması ile bu yıl 664 bin 655 adet olan otomobil satışının gelecek yıl 600 binin üzerine çıkması zor görünüyor.

Türkiye, Avrupa’nın altıncı büyük otomotiv pazarı

ODD satış ve iletişim ödülleri gecesinde konuşan Başkan Mustafa Bayraktar, “Ülkemizde otomotiv sektörü unutulmaz deneyimlerle dopdolu, çok heyecanlı bir tarihçeye sahip. Türk tüketicisi eski günlerde sınırlı sayıdaki seçeneğe sahip otomobillere sahip olabilmek için aylarca sıra beklemeyi göze alıyordu.” dedi. Bayraktar, gelinen noktada ise Türkiye’nin Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın 19’uncu büyük otomotiv pazarı haline geldiğini sözlerine ekledi. İnişli çıkışlı yıllara rağmen sektör mensuplarının her zaman iyimser ve yenilikçi olmayı başardıklarının altını çizen ODD Başkanı, “Zorluklar bizi yılmaz savaşçılar haline getirdi.” diye konuştu. 18 dalda ödül dağıtılan gecede satış alanında kazananlar Dacia, Ford Transit, Ford, Lancia, Fiat Linea, Renault ve Volkswagen oldu. İletişim alanında ise Volkswagen ‘Jetta’, Citroen ‘Yeni C4 Picasso’, Renault ‘Captur’, Fiat ‘500 mıknatıslı jant’, Toyota ‘Corolla’ ve ‘Yeni Auris’, Mercedes ‘Farkında mısınız?’ ve ‘Citan’, Doğuş Otomotiv, Peugeot ‘2008’ ve ‘Engelsiz yaşam’ ödüle layık görüldü.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.