ÖTV zammı, ikinci el pazarını canlandırdı

ÖTV zammı, ikinci el pazarını canlandırdı

1 Ocak’ta ÖTV’ye gelen zam, oto meraklılarını ikinci ele yönlendirdi. Buna göre ikinci el otomobile olan talep artarken, sıfır araç pazarı ise ilk üç ayda yüzde 30 daraldı.

Uzmanlar, 2014 yılında ikinci el araç pazarının büyüyeceği ve satışlarının yükselme eğiliminin devam edeceğini öngörüyor.

Yeni yıl ile birlikte gelen ÖTV düzenlemesinin, ikinci el satışlarına daha geç yansıması, ‘sıfır’ kilometre araçların 2013 stoklarının bitmiş olması, otomotiv sektöründe 2. el satışlarına olumlu yansıdı. Sadece Ocak’ta 410 bin araç el değiştirdi. Bu, geçen yıl aylık ortalama satışa göre yüzde 46 artış anlamına geliyor. Otomol Genel Müdürü Tuğrul Denizaşan, bu artış için, “Sıfır araç pazarına kıyasla aynı oranda fiyat artışı gerçekleşmeyen 2. el pazarı canlandı. Özellikle seçim öncesi piyasada olağan dışı bir hareketlilik oluştu. Otomol’un geçen yılın ilk 3 ayıyla kıyaslandığında bu yıl ilk üç ay satışları yüzde 120 arttı.” dedi. Taleplerin artmasına karşın yeni araç satışının çok düşük ve genelde filo tarafında gerçekleşmesi nedeniyle takas işlemi yapılamamasının arz daralmasını da beraberinde getirdiğini vurguladı. Özellikle bahar aylarında yaşanan ikinci el pazar hareketliliğinin de etkisi ile nisan ayı sonu itibarı ile fiyatlarda bir miktar artış beklendiğini açıklayan Denizaşan, müşteri tercihlerine bakıldığında özellikle benzinli otomatik ve 35 bin-50 bin lira bandındaki araçlara talebin yoğunlaştığını vurguladı. İkinci ele olan talep artarken, sıfır araçlara olan talep ise ilk üç ayda yüzde 30 daraldı. Otomol Genel Müdürü Tuğrul Denizaşan, 0 araç binek otomobil pazarındaki yüzde 40 daralmanın satılan araçların kısmen 2013 model araçlar olmasından kaynaklandığını belirterek, “Ticari araç pazarındaki gerileme KOBİ ve küçük esnafı daha çok etkileyen piyasadaki kısmi ekonomik dalgalanmaya ilaveten ticari araçlar üzerindeki belge ve işletim maliyet ve faktörlerine bağlanmalı. Bunlar trafik sigortası, kiralama imkânı olmaması, taşıma belgeleri, kış lastiği, yıllık muayene, hız sınırı gibi argümanlar.” dedi.

Baharla birlikte ikinci ele olan talebin daha da artacağına vurgu yapan DOD Satış ve Pazarlama Müdürü Gökhan İncekara ise, “Ocak satışları, 2014 yılında ikinci el araç satışlarının yükselme eğiliminde olacağı yönünde önemli bir göstergedir. 2014 yılında 2. el pazarının önceki yıllara oranla daha hareketli geçeceğini öngörüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.