Otoyollar halkın olacak

Otoyollar halkın olacak

Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun ihalesini iptal ettiği köprü ve otoyollarda halka arz yolu açıldı.

TBMM'de kabul edilen 'Torba Kanun' tasarı ile otoyolların halka açılması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında şirket kurulacak.

Başbakan Erdoğan'ın 'Daha yüksek beklentilerimiz var' dediği ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) ihalesini iptal ettiği köprü ve otoyollarda halka arz yolu açıldı. Otoyolların işletmesinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) altında kurulacak bir şirkete devri konusundaki düzenlemeleri de içeren Torba Tasarı ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıya göre, otoyolların işletmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilecek ve halka arz edilecek. ÖYK'nın geçen yıl gerçekleştirdiği ihaleye, Koç Holding AŞ-UEM Group Berhad-Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu, 5.7 milyar dolar teklif vermişti. Sadece otoyollardan geçen yıl 572.4 milyon dolar gelir elde edilmişti.

ENGELLİ BAKIMINA MAAŞ

Tasarıya göre, korumalı iş yerlerinde istihdam edilen zihinsel ve ruhsal engelli çalışanlar için yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde 100'ü tutarında iş yeri indirimi yapılacak. Tekerlekli sandalye ya da sedye kullanımı zorunlu olan engellilerin yüksek tavanlı araçları için ÖTV indirimi yapılacak. Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet teşkilatında, patlayıcı maddelerin imhası, nakli, depolanması sırasında hayatını kaybedenler ile malul olanlara da aylık bağlanacak. Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzerindeki kişiler toplu taşımadan ücretsiz, demiryolları ve denizyolları hattından yüzde 50 indirimli yararlanacak. Engelleri istihdamı teşvik edilecek. Zihinsel engelli çalıştıranlara işyeri indirimi gelecek. Türkiye'de tedavi gören yabancı hastaların giderleri Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından karşılanacak. Bir yılda 3 idari para cezası alan kuruluş kapatılacak.

Torba kanunla gelecek yenilikler

Engelli istihdamını teşvik amacıyla, korumalı iş yerlerinde istihdam edilen zihinsel ve ruhsal engelli çalışanlar için ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarı yüzde yüzü oranında iş yeri indirimi yapılacak. İndirim, her bir engelli çalışan için 5 yıl süreyle uygulanacak.

OTOYOLLLARIN HALKA ARZI

Otoyolların işletmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilecek ve halka arz edilecek.

ŞERH KONULACAK

Taşınmaz için malik olmayan eş, mahkeme kararı olmaksızın tapu sicil müdürlüğünden aile konutu şerhi verilmesini isteyebilecek.

AR-GE'YE TEŞVİK

Ar-Ge ve yenilik projeleri ile farklı destekler çerçevesinde projeler yürüten istekliler de ihalelere katılabilecek.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe 1.620 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacak

İSTİHDAM ALANI GENİŞLİYOR

Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren olaylar nedeniyle hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı tanınacak. Bu kapsamda 45 yaşını dolduranlar istihdam için başvurabilecek.

ÜCRETSİZ SEYAHAT

Gazi, vazife vazife malulü sayılarak aylık bağlananların kendileri, eşleri, evli olmayan 25 yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları, şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacak.

65 YAŞA DA İNDİRİM

Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak.

HİZMETTEN KAÇANA CEZA

Taşıma hizmetini yapmaktan kaçınan taşımacılara 500 TL idari para cezası verilecek. Bir taşımacının diğer bir taşımacının taşıma faaliyetini engellemesi halinde 2 bin TL idari para cezası alacak.

ENGELLİ BAKIMINA AYLIK

Engellinin evde bakımında, 16 yaşından büyükler için asgari ücretin aylık net tutarının 2/3'ünden daha az bakım hizmeti sağlanacak.

ÖİV YÜZDE 5'E İNDİRİLİYOR

Ön ödemeli hatlardaki (kontörlü) mobil internete vergi indirimi geliyor. Düzenlemeyle GSM aboneleri, hatlarına yükledikleri TL'leri mobil internet hizmetinde kullanmaları durumunda bu kullanımları için yüzde 25 yerine yüzde 5 Özel İletişim Vergisi ödeyecekler

BULUŞLARA VERGİ MUAFİYETİ

Türkiye'de buluşların kiralanması neticesinde elde edilen kazançların, yüzde 50'si kurumlar vergisinden müstesna olacak.

ARAÇLARA ENGELLİ DÜZENLEMESİ

Sürücü koltuğu hariç, toplu taşıma araçları ile turizm taşımacılığı yapılan araçlar 7 Temmuz 2018'e kadar engelliler için erişilebilir duruma getirilecek.

PIRLANTADA BAŞA DÖNÜLDÜ

Pırlantada özel tüketim vergisinin (ÖTV) kaldırılması konusunda başa dönüldü. Pırlanta gibi kıymetli taşlarda yüzde 20 oranındaki ÖTV'nin kaldırılarak, yüzde 18 KDV getirilmesine ilişkin düzenleme, torba yasa tasarısından çıkartıldı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.