Otopark sorununa robot'lu çözüm

Otopark sorununa robot'lu çözüm

New York, Paris, Londra, Berlin'de uygulanan ve robot teknolojisiyle çalışan "tam otomotik otopark" sistemleri İstanbul'da da hayata geçirilecek.

New York, Paris, Londra, Berlin'de uygulanan ve robot teknolojisiyle çalışan "tam otomotik otopark" sistemleri İstanbul'da da hayata geçirilecek.

İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret AŞ (İSPARK) ilk etapta Seyrantepe'de 250, Taksim'de 300, Esentepe'de 250, Üsküdar'da 500, Kağıthane'de 300 ve Beyoğlu'da 400 olmak üzere 2 bin araç kapasiteli tam otomatik otopark yapacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İSPARK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın master plan kapsamında açıkladığı 100 bin araçlık otopark yapımı ile ilgili çalışmalara başladı. Şirket, otopark sorununun çözümü için hem yeni otoparkları hizmete açacak hem de var olan otoparkların kapasitesini teknolojik sistemlerle artıracak.

Projelerde ilk etapta 2 bin araç kapasiteli robot teknolojisiyle çalışan tam otomatik otoparklar devreye girecek. Sürücüler böylece park etme stresinden kurtulacak, rahat bir şekilde parklanacak. Bu otoparkların yanı sıra ağırlıklı olarak zemin altı katlı ve açık otoparklar da kente kazandırılacak.

İSPARK, master plan kapsamında ilk etapta Seyrantepe'de 250, Taksim'de Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yanında 300, Esentepe'de 250, Üsküdar'da 500, Kağıthane'de 300 ve Beyoğlu'da 400 olmak üzere 2 bin araç kapasiteli tam otomatik otopark projesini hayata geçirecek.  

- Aracınız 90 saniye içinde park edilecek

Son teknolojik sistemler kullanılarak hayata geçirilecek otomatik otoparklarla yeni bir dönem başlayacak, bölge halkı hem araç park etme derdinden kurtaracak hem de yoluna toplu ulaşım sistemlerini kullanarak ulaşacak. Tam otomatik otoparklar hizmete alındığında, sürücüler trafik stresi ve zaman kaybından da kurtulacak.  

Dar alanlarda daha çok aracın park etmesine imkan sağlayan sistemle 100 araçlık yerde 250 araç parklanabilecek. Otoparkta kullanılacak tam otomatik park sistemi sayesinde manevra alanları ve kat yükseklikleri ortadan kalktığı için kapasite de yaklaşık 2,5 kat artacak. Sürücü tarafından otoparka bırakan araç, sistem tarafından 90 saniye içinde park edilecek. İstenildiğinde aynı süre içinde teslim alınabilecek.

- Teknoloji ile 10 bin araçlık kapasite artışı sağlanacak

Carlift (Mekanik Otopark Sistemi), Combilift (Yarı Otomatik Otopark Sistemi) ve Dönme Dolap Park projelerini hayata geçiren İSPARK, böylece Darüşşafaka Katlı Otoparkı, Cihangir Katlı Otoparkı, Merter Katlı Otoparkı, Eminönü Açık Otoparkı, Şişli Eser Açık Otoparkı, Güngören Katlı Otoparkı, Bezmialem Açık Otoparkı, Kartal ve Kadıköy açık otoparklarında kapasiteyi yaklaşık 10 bin artırdı.

İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik, tam otomatik parkları kent genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirterek, "Kent master plan çalışması kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak önümüzdeki dönemde tam otomatik otoparkları da hizmete alarak, vatandaşlarımızı park etme derdinden kurtarmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

- 2 milyar dolarlık otopark yatırımı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın master plan kapsamında açıkladığı 2 milyar dolara mal olacak 100 bin araçlık otopark yatırımı, uluslararası şirketler tarafından büyük ilgi gördü.

Dünyada ulaşım ve trafik çözümlerinin paylaşıldığı uluslararası zirve kabul edilen Amsterdam Intertraffic Fuarı'nda yerli ve yabancı sektör temsilcileri, projeyle yakından ilgilendi ve bilgi aldı. İstanbul’da otopark sorununun çözümüne katkı sağlayacak 2 milyar dolarlık yatırım için Japonya, İngiltere, İspanya, İtalya ve Almanya’dan otopark firmaları şimdiden görüşmelere başladı.

Otoparklar, 4 yıllık süreç içinde yapılacak. Yatırımlar, Fatih, Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu, Bahçelievler, Üsküdar, Maltepe, Kadıköy ve Bakırköy'ün yanı sıra trafiğin yoğun olduğu yerlerde otopark sorununun çözümüne katkı sağlayacak.

Master plan kapsamında yaklaşık 318 noktada; Anadolu yakasında 45 bin, Avrupa yakasında ise 80 bin araç kapasiteli otopark hayata geçirilecek. Kent master planı kapsamında hazırlanan otopark yatırımları özellikle raylı sistemler, transfer merkezleri gibi toplu taşıma akslarına yakın noktalarda yapılacak ve sürücüler bu noktalara yönlendirilecek.

- Her sokağa "ApartPark"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentte yapılması planlanan 100 bin araç kapasiteli otopark projesinden sonra yeni bir otopark sisteminin çalışmasına başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın belirttiği "ApartPark" sistemi ile her sokakta apartman görünümünde katlı asansörlü otopark sistemi hayata geçirilecek.

Sokaklardaki yoğunluğu azaltmak için geliştirilen yeni bir park metodu "ApartPark", Türkiye'de ilk defa uygulanacak.

Dar sokak aralarında, sokağın orta noktalarında, 400 metrekarenin altında olmamak üzere otopark binası yapılacak. Asansör veya elektronik sistemle katlı yerleştirim yapılabilecek bu otoparklar sayesinde yerden de tasarruf edilecek. Apartman görünümündeki ApartPark ile sokaklar temiz bir görünüme kavuşacak.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.