Otonom araçlar 2020'de Türkiye'de

Otonom araçlar 2020'de Türkiye'de

Tüm dünyada kendi kendine yol alabilen ve kısaca otonom olarak tanımlanan araçlar ABD’de ve diğer gelişmiş ülkelerde trafiğe açık yollarda test edilmeye başlandı.

Dünyada trafik kazalarının sayısını yok denecek kadar azaltmak için her geçen gün yeni güvenlik teknolojileri geliştirilirken, bu çalışmalara son dönemde sürücü desteği olmadan kendi kendine yol alabilen araçlar da eklendi. Kısaca otonom olarak tanımlanan bu araçlar için devreye bilinen otomobil üreticlerinin yanı sıra birçok teknoloji şirketi de girmiş durumda.

Otonom araçlar için değişken hız kontrolü, şerit takip ve uyarı sistemi, otomatik park edebilme, acil durumda otomatik fren yapma, çarpışma önleme, bisiklet/yaya uyarı sistemlerinin araçlara en uygun şekilde entegrasyonu üzerine çalışan markalar arasında Türk markaları da var.  Bu sistemlerde, teknolojinin araçlarda uygulanması aşamasında, aracın verdiği tepkilerin ve sürüşe müdahalesinin istenen seviyeye getirilmesi, sistemlerin performansının değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi gibi konularda çalışmalar yürütülüyor. 

2025 yılında tüm yeni araçlar otonom olacak

Otonom araç çalışmalarıyla ilgili gelinen noktayı değerlendiren AVL Türkiye Genel Müdürü Dr. Umut Genç, kendi kendine giden araçları lazer, radar ve kamera gibi pek çok ileri sensör ile donatılmış ve akıllı yazılımlarla idare edilen ‘otopilot’ları olan arabalar olarak tanımlarken, bu araçların herhangi bir koordinat girilerek A noktasından B noktasına gidebildiğini belirtiyor.

Şu an bu araçların trafiğe açık yollarda testlerinin yapılmaya başlandığına da değinen Genç, bu araçları 2020 yılında Türkiye’de de görmeye başlayacağımızı ve  2025 yılında ise tüm yeni araçların otonom olacağını iddia ediyor.

cnnturk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.