Otomobile, ÖTV ve kur zammı geliyor

Otomobile, ÖTV ve kur zammı geliyor

Otomobil markaları sürpriz Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammının ardından internet sitelerindeki fiyat listesi bölümlerinde “fiyat listemiz güncelleniyor” ibaresini koydu.

Serkan Şahin'in haberi:

Müşterilerine yeni fiyatların geleceğini duyuran bazı oto markaları şöyle: VW, BMW, Volvo, Honda, Nissan, Hyundai, Peugeot, Opel ve Mini. Mercedes ve Audi gibi markaların sitelerinde ise fiyat listesine ulaşılamıyor. Otomobil sektörünün öngörmediği vergi artışını Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, “sürpriz” olarak niteledi. Türkiye’de otomobilden alınan verginin dünyadaki en yüksek vergilerden olduğunu aktaran Bayraktar, vergi zammının sektör için vahim sonuçlar doğuracağını, tüm markaların 2014 hedef ve stratejilerini tekrar gözden geçireceğini söyledi. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Genel Müdürü Ali Haydar Bozkurt da, kararın gelecek yıl otomotiv satışlarını 600 binin altına indireceğini, dolaylı olarak da yan sanayi ve istihdama olumsuz yansıyacağını ifade etti.

    Geçen kasım ayında Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, otomobil satışlarının 2013 yıl sonu itibarıyla 600 bini geçmesi durumunda yeni vergiler geleceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Bu ihtimali gözden geçiren sektör, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi peşinatlarını artırması ve taksit sayılarını düşürmesi kararı üzerinde yoğunlaşmıştı. Diğer taraftan otomobil markaları Amerikan Merkez Bankası FED’in mayıstaki açıklamaları üzerine kurdaki artışı müşteriye yansıtmamak adına aradaki farkı kendilerinin karşıladığını söylüyordu. FED’in Aralık 2013 itibarıyla 10 milyar dolarlık tahvil azaltımına gitmesi ve rüşvet ve yolsuzluk tutuklamaları sonrası bazı bakanların istifa etmesinin etkisiyle dolar 2,20, Euro da 3,00 TL’ye dayandı. Yılbaşından sonra kur farkını fiyatlarına yansıtacaklarını açıklayan otomotiv satıcıları, şimdi yeni ÖTV oranlarıyla fiyatlarını güncellemeye başladı. Kur farkı ve enflasyondan dolayı yüzde 10 civarı olacağı tahmin edilen artışın, yüzde 5’lik ÖTV artışının eklenmesiyle yüzde 15’ler civarına çıkması bekleniyor.

    1 Ocak 2014’ten itibaren yürürlüğe giren ÖTV oranları 1600 cc ve altındaki otomobillerde yüzde 40’tan  yüzde 45’e, 1600 cc ve 2000 cc arasındaki otomobillerde yüzde 80’den yüzde 90’a, 2000 cc ve üzerindeki otomobillerde ise yüzde 130’dan yüzde 145’e çıkarıldı. Otomobil sahiplerinden yıl bazında alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)  de yeniden değerleme oranına göre yüzde 3,93 oranında arttı.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.