Otomasyon kullanan tüketici enerji verimliliğinde daha başarılı

Otomasyon kullanan tüketici enerji verimliliğinde daha başarılı

Enerjide verimlilik ve otomasyon kavramı hanehalkının da gündemine girdi.

Schneider Electric Türkiye Genel Müdürü, eğer ev tüketicileri otomasyon sistemine yatırım yaparsa, sağlanan tasarrufla yatırım bedelini 1,8 yılda geri kazanacağını söyledi.

Dünya enerji tüketimini 40 yılda ikiye katlarken elektrik tüketimini ise 20 yılda ikiye katlayacak.

Bu süre Türkiye’de yarıya düşerek 10 yıla geriliyor. Bu nedenle Enerji Bakanlığı, enerji verimliliği konusunda çalışmalarını yoğunlaştırma kararı aldı. Gelecek 10 yılda verimliliğin yüzde 20 oranında artırılması hedefleniyor. Diğer taraftan verimlilik kavramı hanehalkının da gündemine girdi. Enerji tasarruflu beyaz eşya tercihinden bilinçli elektrik tüketimine kadar birçok alanda tüketimine dikkat eden tüketici, eğer enerji verimliliği konusunda otomasyon kullanırsa daha başarılı sonuçlar elde ediyor. Enerji yönetimi alanında dünya devi Schneider Electric Türkiye Genel Müdürü Bora Tunçer, eğer ev tüketicileri otomasyon sistemine yatırım yaparsa, sağlanan tasarrufla yatırım bedelini 1,8 yılda geri kazanacağını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın yeni hastanelerde aydınlatma ve havalandırma sistemlerinde otomasyonu zorunlu tuttuğunu hatırlatan Tunçer, birçok kamu binasını otomasyona geçirdiklerini kaydetti. Şirketin Türkiye’nin de içinde bulunduğu Ortadoğu bölgesinin yöneticisi Turhan Turhangil de, bireylerin bilinçlendirilmesinin enerji tasarrufunda istenen sonuçlara ulaşılmadığının altını çizerek otomasyonla verimliliğin yüzde 30’lara kadar yükseldiğini vurguladı.

    Schneider Electric Dünya Başkanı Jean-Pascal Tricoire ise otomasyon kurulum maliyetinin ülkeden ülkeye ve binadan binaya değişmek kaydıyla ortalama 2-4 yılda geri döndüğünü ifade etti. Şirket hakkında bilgi de veren Tricoire dünya cirolarının 24 milyar Euro’yu bulduğundan bahsetti. Gelirlerinin yüzde 5’ini Ar-Ge çalışmalarına ayırdıklarını anlatan üst yönetici, dünyada 30 binden fazla mühendisle çalıştıklarını belirtti.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.