Otoda ihracat yüzde 12 arttı

Otoda ihracat yüzde 12 arttı

Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) hazırladığı Aralık 2013 dış ticaret raporuna göre 2013 yılı Ocak-Aralık döneminde otomotiv sanayiinin toplam ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 12 oranında artarak 21,5 milyar dolara çıktı.

Bu dönemde, 12,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen ana sanayi ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında arttı. Aksam-parça ihracatı ise yüzde 10 oranında artarak 9 milyar dolar düzeyine yükseldi. Aynı dönemde, midibüs-minibüs ihracatı yüzde 9 azalmış, kamyonet ve kamyon ihracatı yüzde 14, otomobil ihracatı yüzde 13, otobüs ihracatı ise yüzde 10 oranında artmıştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre otomotiv sektörü 2013’te en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. Sektörün toplam ihracat içindeki payı yüzde 14 oldu. Bu dönemde, Türkiye ihracatı geçen yıla göre değişmezken, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin ihracatı yüzde 12 oranında yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise 2013 yılı Ocak-Kasım döneminde 15 milyar 143 milyon dolar ithalata karşılık 15 milyar 337 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörünün bu dönemdeki dış ticaret fazlası 194 milyon lira oldu. Bu dönemde Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 1 oranında azalırken ithalatı yüzde 5 oranında arttı. Dış ticaret açığında yüzde 17 artış yaşandı. Buna karşılık GTIP 87.00 ile tanımlanan otomotiv sanayii ürünlerinde ihracat yüzde 12, ithalat ise yüzde 17 oranında yükseldi. Sektör son 7 yılda 12 milyar 524 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.