Otoda en fazla beyaz renk tercih ediliyor

Otoda en fazla beyaz renk tercih ediliyor

Otomotiv boyası üreticisi Axalta, 1953’ten beri otomotiv endüstrisindeki renk eğilimlerini ortaya koyan ‘Say it with Color’ (Renkle Konuşun) araştırması yapıyor.

Raporda kıtaların eğilimleri de ayrı ayrı listeleniyor. Bu yıl ilk defa Kuzey Amerika, Güney Amerika, Asya Pasifik ve Avrupa bölgelerinin tamamında ‘beyaz’ en çok tercih edilen renk oldu. Özellikle ikinci el araç fiyatı yüksek olan ülkelerde tercihler önem kazanıyor. Beyaz renkli otomobillerin muadillerinden her zaman yüzde 5 daha pahalı olduğu söylenir. Axalta Global OEM İş Birimi Başkan Yardımcısı David Fischer, üreticilerin piyasa kararını vermeden bu raporun ortaya koyduğu verileri temel aldığını söylüyor.

Rapora göre, 2000’li yıllarda beyaz, siyah ve gri rengin öne çıktığı dikkat çekiyor.  Beyaz 2012’ye göre popülaritesini yüzde 6 oranında artırmış durumda. Beyaz tonları içerisinde araçların yüzde 22’sini opak beyaz, yüzde 7’sini inci beyazı oluşturuyor. Yüzde 20 ile popülaritesini en fazla artıran renk ise siyah oldu. Yüzde 15 popülerliği olan gümüş ve yüzde 12 popülerliği olan grinin tercih edilme oranları azalırken kırmızının yüzde 8’lik oranı sabit kaldı. Mavi ve kahverengi-bej tonları yüzde 5’er paya sahip. Diğer renkler içinde sarı-altın tonları biraz daha ilgi görmesine rağmen yeşil, turuncu, mor ve diğer renk tercihleri düşük oranda kaldı. Genel olarak ise nötr renkler son on yıllık dönemde yaygın şekilde ilgi görerek günümüzdeki araçların yüzde 76’sını oluşturdu.

AVRUPA İLK KEZ BEYAZI TERCİH ETTİ

Kuzey Amerika bölgesinin tercihi 2006’dan beri beyaz. Asya Pasifik de Amerika’yı takip ediyor. Genelde griyi tercih eden Güney Amerika’da 2000’den sonra ilk kez beyaz en popüler renk haline geldi. 1980’den beri Avrupa’da da yapılan araştırmada beyaz ilk kez en beğenilen renk oldu. Böylece tüm bölgelerde beyaz ilk defa en fazla talep gören otomobil rengi haline geldi. 1980’deki ilk araştırmada ise en popüler renk kırmızı olmuş.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.