Oto ihracı 'kur'a takılmadı

Oto ihracı 'kur'a takılmadı

Kur artışına rağmen otomotiv fabrikaları, üretim ve ihracatını adet bazında arttırdı. Bu yılın ilk 8 ayında üretim, geçen yıla göre yüzde 17 artışla 974 bin adede çıktı. Adet bazında ihracat yüzde 8 yükselişle 860 bine ulaştı.

Türkiye'nin otomotiv ihracatı, kur artışına rağmen adet bazında yılın ilk 8 ayında yüzde 8 artışla 706 bin 860 adede çıktı. Üretim ise geçen yıla göre yüzde 17 artış göstererek 835 bin adetten 974 bine yükseldi. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, yılın ilk 8 ayında adetsel olarak ihracatta yüzde 8 artış olduğunu, ancak parite farkından dolayı, ihracat düşüyormuş gibi bir algı ortaya çıktığını ifade etti. Sabuncu, "Biz bunu kendi içimizde hesapladık. Parite böyle düşmeseydi, 2,3 milyar dolar daha yukarıda bir rakam ortaya çıkardı. Yani 15,4 milyar dolar, 17,7 milyar dolar olurdu. Yüzde 4,5'lik artış

olurdu” dedi.

DOLAR KURUNU HESAPLAYAMADIK

Otomotiv endüstrisinin, geçen yılı 22,3 milyar dolarlık ihracatla tamamladığını anımsatan Sabuncu, “2015 yılı için de 23 milyar dolarlık bir hedef koyduk ama maalesef paritenin buraya düşeceğini hiç öngörmedik. Maalesef parite düşünce, tabii ihracat rakamları dolar cinsinden olduğu için bir düşüş ortaya çıktı” diye konuştu. Parite düşmeseydi 2,3 milyar dolar daha yukarıda bir ihracat rakamının ortaya çıkacağını hesapladıklarını belirten Sabuncu, "Yani 15,4 milyar dolar, 17,7 milyar dolar olurdu. İhraç edilen araç sayısında ilk 8 ayda yüzde 8'lik bir artış var, düşme yok. Parite farkı olmasa ihracat 24 milyar dolar olurdu" dedi.
2016 daha iyi olacak

Parite etkisinin yılın son çeyreğinde hafifleyeceğini, 2016 yılının şubat ayından itibaren ise iyice minimize olacağını vurgulayan Sabuncu, “2016'da AB'nin tekrar büyüyeceğini düşünüyoruz, artı Türkiye'de yeni birtakım üretim artışları var, yeni birtakım devreye girecek modeller var. Onların da ihracatıyla biz 2016 yılının iyi bir yıl olacağını düşünmek istiyoruz. 'Bu seneyi kesin geçeriz' diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.