Osmanlı'nın izini sürüyor

Osmanlı'nın izini sürüyor

Avrupa'da Osmanlı İmparatorluğu'nun izlerini süren Mali Müşavir Osman Turna, topladığı tasavvuf ve tekke kültürüne ait tarihi eserleri, dedesinden kalan handa tarih severlerin ilgisine sunuyor.

Turna'nın, zayedelerden derlediği çeşitli tarikatlara ve dervişlere ait eşyaları sergilediği Hükümet Caddesi'nde bulunan Taş Han'daki müzesi ilgi görüyor.

Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa için silah arkadaşının top mermisine yaptırdığı yağlı boya resim, Osmanlı saltanat arması, 1896 tarihli takvim ile Mevlana'nın oğlu Sultan Veled'e ait dua yazılı gömlek, önemli eserler arasında yer alıyor.

Anadolu tasavvuf kültürü üzerine tarihi eserlere ağırlık verdiğini belirten Turna'nın müzesindeki derviş başlıkları, mataraları, tılsım taşları ve zikir topları da ilgi çekiyor.

Turna, AA muhabirine, yaklaşık 40 yıldır çeşitli müzayedelerden derlediği çoğunluğu Osmanlı dönemine ait eserleri, kurduğu müzede sergilemenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, ziyaretçilerin çoğunluğunu akademisyenlerin oluşturduğunu söyledi.

Koleksiyonunda 400 parça bulunduğunu, bunları 1820'li yıllarda inşa edilen aile mirası Taş Han'da sergilediğini anlatan Turna, şöyle konuştu:

'Koleksiyonum, tasavvuf ve halk sanatlarıyla ilgili çeşitli tarikatlara bağlı dervişlerin kullanmış oldukları nesneler ve eşyalardan oluşuyor. Rus ve Romanyalı askerlerden oluşan büyük ordunun Plevne'yi kuşatması karşısında yaklaşık 5 ay süren büyük bir savunma yaparken yaralanan ve esir düşen Osman Paşa'nın top mermisi içindeki resmi de beğeni topluyor. Müzemin en değerli parçası ise 2005'te bir müzayededen satın aldığım Mevlana'nın oğlu Sultan Veled'e ait olan ve bir benzeri de Konya'da bulunan gömlektir. 'Tılsımlı Gömlek' adı verilen kıyafetin üzerinde dualar var. Savaşlarda zırh altına giyilen bu gömleklerin insanı koruduğuna inanılıyor."

Osmanlı'nın izini sürüyor

Turna, yurt dışında özellikle Osmanlı Devleti'nin hakim olduğu topraklara birçok kültürel gezi yaptığına işaret ederek, "Geçmiş dönemlerde çok sayıda eserimiz yurt dışına çıkarılmış. Özellikle tasavvuf ve tekke üzerine eserlerimiz yurt dışındaki koleksiyoncular tarafından alınmış veya başka sebeplerle buralara gitmiş" diye konuştu.

Yurt dışından Osmanlı'ya ait eserleri satın aldığında çok mutlu olduğunu vurgulayan Turna, daha çok Anadolu tasavvuf kültürü üzerine eserler toplamaya çalıştığını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.