Osmanlı'nın en eski yönetim merkezine 2.5 milyon TL’lik makyaj

Osmanlı'nın en eski yönetim merkezine 2.5 milyon TL’lik makyaj

Osmanlı'da yaptığı savaşlar ve aldığı zaferlerle Türk İslam tarihine yön veren I. Murat Hüdavendigar tarafından yönetim merkezi olarak kullanılan cami ve külliye hizmete açıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce 2.5 milyon TL harcanarak çevresi yenilenen cami ve külliye, düzenlenen törenle açıldı.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, I. Murat Hüdavendigar ile onun kurduğu cami ve külliyenin kentin en önemli ziynetlerinden biri olduğunu vurgulayarak, yapılan düzenleme nedeniyle emeği geçenlere teşekkür etti.

Bursa’ya hizmet etmenin onurunu yaşadıklarını anlatan Altepe, “Yaptığımız her açılış büyük mutluluk. Çünkü bu kentin her bir köşesine hizmet götürmek, ecdat emanetlerini tekrar kullanır hale getirmek bizlere ayrı bir heyecan veriyor. Burası dünya tarihinin yazıldığı yerlerden, eski bir devlet merkezi. Yüzyıllar sonra tekrar bu eserleri gün yüzüne kavuşturmak mutluluk verici” dedi.

En fazla hazzı tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasında bulduklarını ifade eden Başkan Altepe, “Attığımız kararlı adımlar sonucu, Bursa adeta yaşayan bir tarih şehri oldu. Restorasyon ve rekonstrüksiyon örneklerimiz, UNESCO için kılavuz oldu. Bursa, tarihle ilgili Avrupa ve dünyadaki tüm toplantılara bilirkişi olarak çağrıldı. Tüm bunlar gurur verici” diye konuştu.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi mirasın ayağa kaldırılmasında kilit çalışma yürüttüğünü söyledi.

Konuşmaların ardından cami ve türbe çevre düzenlemesi, Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay tarafından yapılan duanın ardından hizmete açıldı.

Murat Hüdavendigar Cami ve Külliyesi çevre yenilemesi, Koruma Kurulu’nun onayıyla 4 bin 500 metrekarelik alanda gerçekleştirildi. Çalışmalar çerçevesinde cami ve türbe önlerinde, şadırvan ve çay bahçesinde, granit küp taş, granit taş ve taş duvar düzenlemeleri yapıldı. Cami ve türbeye gerekli yalıtım konularak, 60-80 santimetrelik cami arkası kot düşme çalışması uygulandı. Proje kapsamında; Birlik Vakfı Bursa Şubesi’ne tahsisli Çekirge İmaret binasına ait avlu taş duvar, derz ve havuz imalatlarıyla donatıldı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.