Osmanlı'dan sonra yapılan ilk mescitte Ramazan

Osmanlı'dan sonra yapılan ilk mescitte Ramazan

Osmanlı'nın Sırbistan'dan çekilmesinin ardından Belgrad'da 2009 yılında inşa edilen ilk mescit Borça Mescidi, ramazan ayında kentteki Müslümanların buluşma yeri oldu.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad yakınlarındaki Borça semtinde, 2009 yılında inşa edilen ve Osmanlı'nın Sırbistan'dan çekilmesinin ardından Belgrad'da inşa edilen ilk mescit olma özelliği taşıyan Borça Mescidi, ramazan ayında kentteki tüm Müslümanların buluşma yeri oldu.
 
Boşnak, Arnavut, Roman, Goralı, Türk ve Arapların da aralarında bulunduğu Belgrad'da yaşayan yüzlerce Müslüman, Ramazan ayı boyunca Borça Mescidi'nin ev sahipliğinde düzenlenen iftar programlarında buluşuyor. Herkesin evinde pişirdiği yemekleri buraya getirip, birlikte iftar yaptığı mescitteki atmosfer, Anadolu kasabalarını aratmıyor.
 
Borça Mescidi İmamı Muhammed Haciç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mescidin özellikle ramazan aylarında Müslümanların "buluşma yeri" olarak da bilindiğini belirterek, cami cemaati arasındaki sevgiyi, kardeşliği, dostluğu ve hoşgörüyü gördükçe mutlu olduğunu ifade etti.
 
İftar yapmak için mescide gelen Müslümanların iftarın ardından hep birlikte akşam namazını kıldığını ve teravih namazına kadar sohbetlerin sürdüğünü anlatan Haciç, "Bu güzel ortam insanları o kadar etkiledi ki buraya gelen herkes sanki birbirinin akrabasıymış gibi davranmaya başladı. İşte bu yakınlık sayesinde, bugüne kadar cemaatimizde önemli başarılara imza attık" dedi.
 
Haciç, mescide sadece Boşnaklar'ın değil, Arap, Roman, Arnavut, Goralı ve dünyanın farklı yerlerinden, farklı etnik kökene sahip Müslümanların geldiğini belirterek, Avrupa'da bu kadar farklı etnik kökenden Müslüman'ın tek mescitte bir araya gelmesinin nadir olduğunu söyledi.
 
Borça'da bir cemaat oluşturmaya sıfırdan başladıklarını kaydeden Haciç, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Bugün geldiğimiz noktada, Sabah namazlarında mescidin otoparkında yer bulmak imkansız hale geldi. Başlangıçta çok zordu, ancak Allah'ın rızası, aşkı için bir araya gelen bizler bu hedefte durmadan çalıştık."
 
"Birlikte iftar, diğer cemaatlerde de uygulanmalı" 
 
Borça'daki mescidin kurulmasında en fazla çalışan isimlerden biri olan İslam Birliği Palulila Komitesi Başkanı Abdul Azizi de insanların yaşadıkları yerdeki diğer insanlarla uyumlu olmaları, biribirlerine yardım etmeleri gerektiğini, bunun dinen de uygulanması gereken kurallar olduğunu söyledi.
 
Yaklaşık 20 yıl önce Filistin'den gelerek Belgrad'a yerleşen Azizi, mescitteki birlikte iftar yapma alışkanlığının diğer camilerde de uygulanması gerektiğini ifade etti.
 
Azizi, kimi zaman Borça'da yaşayan Müslümanların evlerinde pişirdikleri yemekleri mescide getirip burada birlikte iftar yaptıklarını, kimi zaman da cemaatten bazı kimselerin para yardımıyla iftar organize edilmesine katkı sağladıklarını belirtti.
 
İftarlarını açmak üzere mescide gelen Müslümanları, caminin girişinde önce hurma ve su karşılıyor. Daha sonra yemek kuyruğuna giren vatandaşlar, zengin iftar menüsüyle karınlarını doyuruyor. Öte yandan, Borça Mescidi'nde ayrıca ramazan ayı boyunca her gün ikindi ve akşam namazları arasında mukabele okunuyor, okul öncesi çocukları için Kur'an-ı Kerim dersi veriliyor.
 
Borça Mescidi
 
Dönemin Belgrad Müftüsü Hamdiya Yusufspahiç'in girişimleriyle kiralanan bir evin mescide dönüştürülmesiyle 2004 yılında kurulan Borça Mescidi'nde, 2006 yılı ramazanında cuma namazı kılınmaya başlandı. Bugünkü mescidin inşasına 2009 yılında başlanırken, gelinen noktada bugün mescidin yanı sıra İslam Birliği Palulila Komitesi'ne ait bina, Kur'an Kursu, imam lojmanı bulunurken, spor salonunun inşası ise halen sürüyor.
 
Osmanlı hakimiyetinde bulunduğu süre içerisinde Belgrad'ın değişik bölgelerine 273 cami ile çok sayıda han, hamam ve değişik eserler yaptırıldı. Osmanlı idaresinde 320 yıldan fazla kalan ve o dönemde 273 caminin bulunduğu Belgrad'da bugün sadece tarihi Bayraklı Camisi ayakta kalmayı başardı
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.