Osmanlı’dan kalan tek cami

Osmanlı’dan kalan tek cami

Osmanlı döneminden günümüze kalmayı başaran tek cami olan Arnavutluk’un başkenti Tiran’daki Ethembey Camii, TİKA tarafından restore edilecek.

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Osmanlı’dan günümüze kalan tek cami olan Ethembey Camii, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restore edilecek. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in, geçtiğimiz günlerde Arnavutluk’u ziyareti sırasında restorasyon müjdesi verdiği cami, Enver Hoca döneminde 1967 yılında yapılan yıkımdan kurtularak günümüze ulaşmayı başarmış nadir Osmanlı eserlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Tiran’ın kurucusu olan Süleyman Paşa’nın ailesinden Ethem Bey tarafından yapımına başlanan, ancak ölümünün ardından 1793 yılında çocukları tarafından tamamlanan cami, iç ve dış duvarlarındaki kalem işleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor. TİKA Arnavutluk Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin, Osmanlı döneminde Tiran’da 20’nin üzerinde cami olmasına rağmen, günümüze ulaşan tek caminin Ethembey Camii olduğunu kaydetti. TİKA olarak bu yıl içerisinde camiyi restorasyona alacaklarını ifade eden Prof. Dr. Çetin, camideki incelikli işler nedeniyle restorasyonun iki yıl sürebileceğini söyledi.

TİKA'DAN ORTA AFRİKA'YA 30 BİLGİSAYAR

BANGUİ - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Orta Afrika Cumhuriyeti’ne (OAC) 30 bilgisayar bağışladı. OAC’de bulunan TİKA heyeti, Başbakan Andre Nzapayeke ile bir araya geldi. Heyetten Dr. Mehmet Yazgan, Türk hükümeti ve halkının OAC ile dayanışma içinde olduğunu göstermek için Başbakan Nzapayeke’ye bilgisayarları teslim etti. OAC Başbakanı Nzapayeke de 30 bilgisayar bağışlayan Ankara’ya ve Türk halkına teşekkürlerini sundu. Nzapayeke, ‘’Bu jest, değerinden bağımsız olarak, bizim için çok şey ifade ediyor’’ diyerek iki ülke arasındaki işbirliğini daha da güçlendirme sözü verdi.   

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.