Osmanlı'dan kalan gelenek devam etti

Osmanlı'dan kalan gelenek devam etti

Cumhurbaşkanlığı, Aşure Günü'nden sonraki ilk cuma namazı sonrası aşure dağıtarak Osmanlı'dan kalan geleneği devam ettirdi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından, Muharrem ayı dolayısıyla Ankara ve İstanbul'da cuma namazı sonrası vatandaşlara aşure dağıtıldı.

 

Osmanlı İmparatorluğu döneminde aşure dağıtımı, matem günü olarak kabul edilen Aşure Günü'nden sonraki ilk cuma gerçekleştiriliyordu. Cumhurbaşkanlığınca, bu geleneğin devam ettirilmesi için vatandaşlara cuma namazından sonra aşure ikram edildi.

Ankara'daki aşure dağıtımı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Camisi'nde yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alpaslan'ın da katıldığı aşure dağıtımında, kazanlarla cami avlusuna getirilen aşure, vatandaşlara ikram edildi.

İstanbul'daki aşure dağıtımı ise Eyüp Sultan Camisi'nde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Daire Başkanı Mücahit Küçükyılmaz'ın da katıldığı etkinlikte vatandaşlara caminin dış avlusunda aşure ikram edildi.

Küçükyılmaz, burada yaptığı konuşmada, Aşure Günü'nün Türk kültüründe ve inancında pek çok karşılığı bulunduğunu belirterek, "Hz. Nuh’un gemisinin karaya ilk defa durduğu gün olarak adlandırılıyor. Ayrıca Kerbela şehitlerimiz yine 10 Muharrem Aşure Günü'nde katlediliyorlar, şehit ediliyorlar. Dolayısıyla hüznün ve sevincin farklı duyguların iç içe geçtiği günler bugünler." dedi.

Osmanlı'daki Aşure Günü geleneğine değinen Küçükyılmaz, şunları kaydetti:

"10 Muharrem değil de ondan sonraki cuma gününde aşure dağıtılıyor. Biz de bu geleneğe hürmeten, aşure dağıtımını Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, bu şekilde gerçekleştirdik. İstanbul Eyüp Sultan Camisi’nde ve Ankara Beş Tepe Millet Camisi’nde aşure dağıtımını gerçekleştirip, vatandaşlarımızla buluşuyoruz. Bizim milletimiz acılardan dert çıkartıp ve acılardan da yine birlik, beraberlik, vahdet çıkarıp geleceğe yürüyen bir millet, ders alabilen bir millet. İnşallah, geçmişte yaşanmış olan acıların Hz. Peygamberin torunlarına reva görülmüş olan zulmün, biz gelecekte bu ümmetin birliğine, vahdetine vesile olması için gayret edeceğiz. Bizim inancımız, geleceği iyimser bakmamızı gerektirir. Milletimizin de neslimizin de inşallah hayırlı olması duasıyla."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.