Osmanlıca’yı Harvard'da öğrendim

Osmanlıca’yı Harvard'da öğrendim

Sanlıkol, Harvard Üniversitesi’nde Prof. Cemal Kafadar’dan Osmanlıca ve Osmanlı tarihi dersleri aldığını belirtiyor

Harun Karaburç'un haberi:
 
Boston’da yaşayan, Dreams and Prayers projesiyle Grammy'de finale kalan müzisyen Mehmet Ali Sanlıkol, “Amerika’ya gelirken arzu ettiğim tek şey günün birinde saygı gören bir besteci olmaktı. Bu hedefime biraz daha yaklaştığımı hissediyorum” diyor. Klasik Türk müziği ve kültürü çalışıyorum diyen herkesin Osmanlıca öğrenmesinde büyük fayda olduğunu söyleyen Sanlıkol, Harvard Üniversitesi’nde Prof. Cemal Kafadar’dan Osmanlıca ve Osmanlı tarihi dersleri aldığını belirtiyor.
 
Şu sıralar belki haberlerden takip ediyorsunuzdur Türkiye'de Osmanlıca dersi tartışmaları yapılıyor. Bu tartışmaları siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Seçmeli olarak bu derslerin sunulması ve branşlaşırken edebiyat, tarih gibi alanları seçen öğrencilerin belli bir miktar bu dersleri okumalarının şart olmasında bir sakınca görmüyorum. Öte yandan, gençlerimiz Osmanlıca öğrenirse geçmişimizi daha iyi anlayacaklarını ifade edenler var. Bence bu maalesef tam anlamıyla doğru değil. Osmanlıca bilen kişi elbette tarihi ve kültür mirasımızı daha iyi anlamak adına bir fırsat yakalar ancak şayet bu kişi gider sadece kendi ilgi alanlarını tatmin edecek konulara yoğunlaşır ise o zaman tek yönlü bir araştırma yapmış olur ve yapacağı çıkarımlar da bir o kadar problemli olur. Dolayısıyla mesela muhafazakar profili olan biri Osmanlıca metinlerin içerisinde Mehmed Birgivi ile yetinmeyip Hacı Bektaş Veli ve Neyzen Tevfik de okumalıdır. Ben bir nevi bunun tersini yaptığımı iddia edebilirim: Geçmişinde ağırlıklı olarak caz müziği yer alan maceraperest bir müzisyen profiline sahipken gidip senelerimi verdim ve mehter müziğini araştırıp bu konuda bir kitap yazdım. Neticete, bence Osmanlıca derslerinin gelmesi ile devlet büyüklerinin işi bitmiyor. Belki de yeni başlıyor. Şimdi bu derslerin gerektirdiği geniş spektrumlu bir araştırma bilincinin de milletimize aşılanması gerekiyor.
 
Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.