Osmanlıca ‘seçmeli ders’ olarak ortaokulda okutulacak

Osmanlıca ‘seçmeli ders’ olarak ortaokulda okutulacak

MEB çalışmalara başladı

Antalya’da yapılan Eğitim Şûrası’nda alınan tavsiye kararlarını değerlendiren MEB, Osmanlıca’nın ortaokulda seçmeli ders olarak okutulması, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflara din kültürü ve ahlak bilgisi dersi konulması, fizik dersinin ilk, kimyanın ise ikinci dönem okutulması konusunda çalışmalara başladı.
 
İmam hatip ve sosyal bilimler liselerinde zorunlu olması önerilen Osmanlıca dersinin, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflara da seçmeli olarak okutulması gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu konuda çalışma yapıyor. MEB, Milli Eğitim Şûrası’nda alınan tavsiye kararlarını da tek tek değerlendirmeye başladı.
 
"İsteseler de istemezler de Osmanlıca öğrenilecek ve öğretilecek"
 
Bakanlığın uygulamaya koymayı düşündüğü tavsiye kararlarından bazıları şöyle:
 
OSMANLICA: İmam hatip ve sosyal bilimler liselerinde zorunlu, diğer liselerde seçmeli olması planlanan Osmanlıca’nın, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine de seçmeli olarak verilmesi tartışılıyor.
 
DİN KÜLTÜRÜ DERSİ: İlkokul 1, 2 ve 3. sınıflara din kültürü ve ahlak bilgisi dersi konulacak. Derste dinlerin ve inançların temel bilgileri anlatılacak.
 
DÖNEMLİK DERS: Okullarda ilk kez dönemlik dersler verilecek. Fizik ilk dönem, kimya ikinci dönem okutulacak.
 
AŞURE GÜNÜ: Kutlu Doğum Haftası ve Aşure Günü, belirli gün ve haftalar kapsamına alınacak.
 
ÖĞRENCİ GELİŞİMİ: Okul öncesinden itibaren öğrencinin yetenek gelişimi izlenecek. Öğrencinin aldığı eğitimler ve başarıları belgelendirilecek.
 
MASAL, HİKÂYE: Okul öncesi ve ilkokulda kullanılan kitaplarda Türk kültürüne ait masal, hikâye, fabl ve şiire yer verilecek.
 
REHBERLİK DERSİ: Ortaokullarda 5, 6 ve 7. sınıflarda birer saat rehberlik dersi konulacak.
 
ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİ: Özel yetenekli öğrencilerin eğitimine yönelik bir yönetmelik hazırlanacak.
 
HAT, EBRU, TEZHİP: Görsel sanatlar dersi çatısı altında geleneksel hat, ebru, tezhip ve minyatür öğretim programları uygulanacak. FARSÇA: İmam hatip liselerinde seçmeli Farsça dersi konulacak.
 
KİTAPLAR YENİDEN YAZILACAK: Kitaplarda Türk ve Müslüman âlim ve bilim adamlarına yer verilecek. İbn-i Sina, Farabi, Mevlânâ, Itri gibi tarihi şahsiyetlerin eserleri anlatılacak.
 
Habertürk 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.