Osmanlıca kurslarına ilgi arttı

Osmanlıca kurslarına ilgi arttı

"Osmanlı Türkçesi"nin liselerde zorunlu ders olmasına yönelik tavsiye kararı alınması, Osmanlıca kurslarına olan ilgiyi artırdı.

Konya'da lise mezunundan üniversite öğrencisine, emeklisinden bürokratına her yaş ve meslekten kursiyerler, ideallerini gerçekleştirmek için bu kurslarda bir araya geliyor.
 
Kimi düşük seviyede bildiği Osmanlıcasını geliştirmek kimi Osmanlıca öğretmenliğinde kadro açılma ihtimalini değerlendirmek kimi de mesleğiyle alakalı kitapları orijinal haliyle okuyabilmek adına kursların yolunu tutuyor.
Yaklaşık 12 yıldır Osmanlıca kurslarının verildiği Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü de bu dili öğrenmek isteyenlerin yoğunluğunu yaşıyor. Kursta, 20'den 60 yaşına kadar her yaştan kursiyer dil öğreniyor.
Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, bölge müdürlüğünde Osmanlı Türkçesi kurslarında yeni dönemin bu hafta başladığını söyledi.
 
Osmanlı Türkçesinin liselerde zorunlu ders olması tavsiyesi üzerine kursa başvuru sayısının arttığını belirten Şahin, kapasiteyi yükseltmeyi düşündüklerini dile getirdi.
 
"Osmanlı Türkçesi bizim medeniyet dilimizdir"
 
Kursta 80 kişinin haftada 6 saat derslere başladığını anlatan Şahin, şunları kaydetti:
 
"Kurslarımız 12 yıldır devam ediyor. Osmanlı Türkçesinin zorunlu olması gündeme geldikten sonra kursiyer sayısı çok arttı. İlginin yoğun olması dolayısıyla dersleri 3 kura ayırmayı düşünüyoruz. Bu sayede kapasiteyi 100 kişiye çıkaracağız. Talebe cevap veremeyecek duruma gelindi. Kursun sonunda 64 saati tamamlayan kursiyerlere belgeleri verilecek. İlgi o kadar fazla ki her yaştan vatandaşımız Osmanlıca öğrenmek için kurslara başvuruyor. Osmanlı Türkçesi bizim medeniyet dilimizdir. İnsanlar yıllardır buna hasret kalmıştı. İnsanımız, bu dili öğrenmek için kalabalık gruplar halinde müdürlüğümüze müracaat ediyor."
 
 "Gençlerimiz kökleriyle buluşuyor diye sevinçliyiz"
 
Şahin, özellikle lise ve üniversite öğrencilerinde Osmanlıcaya karşı ilginin artmasının dikkati çektiğine işaret ederek, "Osmanlıca alanında akademik seviyede yüksek lisans ve doktora tezleri ciddi manada hızlandı. Artık gençlerimiz kökleriyle buluşuyor diye sevinçliyiz" dedi.
Kursa katılan biyolog Ahmet Ünal ise eğitimlere yeni başladığını ifade etti. Mesleği ile alakalı Osmanlıca yazılmış kitapları orijinal haliyle okumak istediğini vurgulayan Ünal, "Kitapları elime aldığımda 'Acaba burada ne yazıyor?' diye düşünmek istemiyorum. Çevirisinden okumaktansa kendi öz halinden okumak istiyorum. Bu nedenle ecdadımızın dilini öğrenmeye karar verdim" diye konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum