Osmanlıca, harf devrimine darbe yapmaktır

Osmanlıca, harf devrimine darbe yapmaktır

CHP'li Nur Serter'in anladığı

Risale Haber-Haber Merkezi
 
CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, bazı CHP'li kadın milletvekilleriyle birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Osmanlıca dersleriyle meselenin Osmanlı kültürünü öğrenmek, araştırmak değil, Arap harflerini okullara sokarak Harf Devrimi'ne karşı darbe yapmak olduğunu öne sürdü.
 
Serter, 9 yaşındaki çocuklara 2 yıl hafızlık eğitimi verilmesi kararı alındığını da belirterek, bu yolla yetkinin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Diyanet İşleri Başkanlığı'na verildiğini kaydetti. Bu yolla çocukların okulla bağının koparılacağını dile getiren Serter, 12 yıllık zorunlu eğitimin ihlal edileceğini savundu.
 
Otelcilik ve Turizm Meslek liselerinden "alkollü içki ve kokteyl hazırlama" dersinin kaldırılmasına karar verildiğini anımsatan Serter, "Acaba alkol servisleri otellerde ne zaman yasaklanacak?" dedi.
 
Nur Serter, Osmanlıca derslerinin çok tartışıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:
 
"Osmanlıca diye bir dil yok. Osmanlı Türkçesi var. Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Farsça kelimelerin ağırlıklı olduğu, halkın konuşmadığı, eğitimli zümrenin, medrese mezunlarının, saray erkanının konuştuğu ve yazışmalarda kullanılan dil. Yazı ve konuşma dili Dil Devrimiyle birleşti. Divan ve halk edebiyatı vardı. Bugün hangisi yaşıyor? Halk edebiyatı. Mesele Osmanlı kültürünü öğretmek, araştırma yapmak değil. Bunu isteyen zaten yapıyordu. Mesaj şudur, Arap alfabesini okullara zorunlu olarak sokmak ve Harf Devrimine karşı darbe yapmak. Bu Harf Devrimine yapılan darbedir, yoksa Osmanlı'nın mirasına sahip çıkmak, kültürünü, sanatını bilmek değil. AKP gerçekten Osmanlı döneminde yazılmış eserlere sahip çıkan parti olsaydı, 12 yıldır o eserleri yeni Türk harfleriyle yazdırır, bastırır ve dağıtırdı. Türk gençleri mezar taşı okumaktan daha fazla şey öğrenmeye muhtaçtır ve hak etmektedir."
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
8 Yorum