Osmanlı treniyle Hicaz yolunda nostaljik sefer

Osmanlı treniyle Hicaz yolunda nostaljik sefer

2. Abdülhamit tarafından 1900-1908 yıllarında Şam ile Medine arasına inşa edilen Hicaz demir yolunun Ürdün hattında nostaljik sefer...

Hicaz demir yolunda, Osmanlı treniyle sefer yapıldı.
 
Sefer öncesinde, Ürdün geleneksel müzik ve dans gösterisi yapıldı ve tarihi buharlı tren çalıştırıldı.
 
Ürdün'ün başkenti Amman'daki, Amman-Hicaz demir yolu istasyonundan başlayan gezi, başkent Amman'ın çevresinden şehrin kuzeyindeki Giza Hicaz demir yolu İstasyonu'na kadar, yaklaşık 2 saat sürdü.
 
1900'lü yıllara ait fenerli ve perdeli vagonların VIP kısmında, kenarları tahta işlemeli koltuklar dikkati çekti.
 
- Geçmişle geleceği birbirine bağlayan köprü "Hicaz demir yolları"
AA muhabirine açıklama yapan Türkiye'nin Amman Büyükelçisi Sedat Önal, Hicaz demiryolunun sembolik öneminin bulunduğunu ve yapıldığında çağın ilerisinde teknolojiye sahip olduğunu ifade ederek, Hicaz demir yolunu "geçmişle geleceği birbirine bağlayan köprü" olarak nitelendirdi.
 
Önal, Hicaz demir yolunun Türkiye ile Ürdün arasında kültürel bağ olduğunu belirterek, karşılıklı bağların güçlenmesinde ve entegrasyonun artmasında rol oynadığını dile getirdi.
 
Şam'dan Hicaz'a yani Mekke ve Medine'ye ulaşması açısından Hicaz demir yolunun dini boyutu olduğunu belirten Önal, şu an büyük bir kısmı kullanımda olmayan Hicaz demir yolunun bir kısmının Ürdün tarafından kullanıldığını ve bunun sevinç verici olduğunu söyledi.
 
Önal, Hicaz demir yolunun Türkler için tarih şuuru ve tarihle bağlantılarının sıkılaşması açısından mühim olduğunu dile getirerek, "Hicaz demir yolunu sahiplenen Ürdünlüler için de tarihi ve güzel bir kalıntı. Bizim isteğimiz, Hicaz demir yolunun sadece Türkler ya da Ürdünlüler tarafından değil, yabancılar tarafından da bilinmesini sağlamak. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Amman-Hicaz demir yolunu restore ederek, bu amaca büyük katkı sağlayacak" dedi.
 
Ürdünlüler'in ve Ürdün'deki Türkler'in yoğun talep gösterdiği Hicaz demiryolu seyahatine, Yunus Emre Kültür Merkezi Başkanı Mehmet Sıddık Yıldırım ve Ürdün Hicaz Demiryolları Genel Müdürü Salah Muflih El-Luzi de katıldı.
 
2. Abdülhamit tarafından 1900-1908 yıllarında Şam ile Medine arasına inşa edilen Hicaz Demir Yolları, İstanbul ile kutsal mekanlar arasında ulaşımı sağlamak ve hacıların güvenli seyahat edebilmesi için yapılmıştı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.