Osmanlı mirası ihya edilecek

Osmanlı mirası ihya edilecek

Osmanlı tarafından yaptırılan ancak Bosna Savaşı sırasında Sırp güçlerince tamamen yıkılan Alaca Camisi yeniden inşa edilecek

Osmanlı Devleti tarafından Balkanlar'da yaptırılan en nadide camilerden biri olan ancak Bosna Savaşı sırasında Sırp güçlerince tamamen yıkılan Bosna Hersek'in Foça kentindeki Alaca Camisi'nin yeniden inşası için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bosna Hersek İslam Birliği Vakıflar Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü, Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde düzenlenen törenle imzalandı. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, burada yaptığı konuşmada, Balkanlar'ın en güzide camilerinden biri olan ancak savaşın acımasızlığı içinde yok edilen Foça'daki Alca Camisi'nin yeniden inşası için Bosna Hersek'te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. 'Keşke Alaca Camisi'nin rekonstrüksiyonunu değil de restorasyonunu yapsaydık'' diyen Ertem, Bosna Hersek'te yapılan her hayırlı işin Türkiye açısından önem taşıdığını söyledi.

HIZLI ÇALIŞIYORUZ

Ertem, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, 2008 yılında çıkarılan kanunla yurt dışındaki ecdat yadigarlarını ihya etme imkanı bulunduğunu anımsatarak, 'Balkanlar'daki vakıf eserlerinin rekonstrüksiyonu ve restorasyonu için geç kalındı. Bu konudaki ihmalin acısını çıkarmak için çok hızlı çalışıyoruz' dedi.

1549'da inşa edildi 1992'de Sırplar yıktı

Bosna Hersek'in Foça kentinde 1992'de Sırp birliklerince yıkılan tarihi Alaca Camisi, 1549 yılında inşa edildi. Osmanlı'nın Bosna Hersek'teki en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen cami, UNESCO listesinde de yer almıştı. Bosna Savaşı'nda Foça da dahil ülkede yıkılan yaklaşık 1500 cami arasında yer alan Alaca Camisi'nin kalıntıları iki farklı yerde bulunmuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.