Osmanlı mirası cam sanatı

Osmanlı mirası cam sanatı

Bir dönem Osmanlı'ya başkentlik yapan Bursa'da, o dönemden kalma cam sanatı, tarihi Balibey Hanı'nda bir atölyede ustası tarafından icra ediliyor.

Bursa'da, bir dönem başkentliğini yaptığı Osmanlı'dan miras kalan cam sanatı, bir usta tarafından atölyesinde yaşatılarak unutulmaması için uğraş veriliyor.

Geleneksel cam sanatı ustası Ümmihan Ağırman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılından bu yana açık alevde cam boncuk yaptığını belirterek, Osmanlı dönemine dayanan bu sanatı, unutulmaması için tarihi Balibey Han'da 2009'dan bu yana icra ettiğini söyledi.

Osmanlı döneminde taş fırınlarda renkli cam boncuklar yapıldığını aktaran Ağırman, "Son yıllarda bu ocakların büyük bölümü kapatıldı. Şu anda İzmir Nazarköy'de bir ocak bulunuyor ve orada eski usulle üretim yapılıyor. 2000'li yılların başından itibaren bu sanat tekrar canlanmaya başladı. Ben de eğitimler alıp atölye çalışmalarına katılarak bu sanatı öğrendim ve Bursa'daki atölyemde bu sanatı tekrar canlandırmaya başladım" diye konuştu.

Ağırman, cam sanatına başlamadan önce bu meslekle hiçbir ilgisinin bulunmadığını bildirdi.

Üniversite yıllarında hobi olarak hazır boncuklar alıp takılar yaptığı bilgisini veren Ağırman, şunları kaydetti:

"Hazır olarak aldığım malzemeler hoşuma gitmediği için kendi cam boncuklarımı yapmak istedim ve araştırmalarıma başladım. Böyle bir işin olduğundan da haberim yoktu. Araştırırken İstanbul Beykoz'daki Cam Ocağı Vakfının internet sitesinde bu işlerin yapıldığını, kurslarının olduğunu gördüm. Çok şaşırdım ve sevindim. O dönemde cam ocaklarına gidemedim. Yurtdışında atölye çalışmalarına katıldım. Daha sonra cam ocağında farklı zamanlarda atölye çalışmalarına katılarak bu işi öğrendim. İşi öğrendikten sonra kendi tasarımlarımı yapıp sergilemeye çalıştım. Bursa'da benden başka geleneksel cam sanatı atölyesine sahip usta yok. Keşke başka yapanlar da olsa. Ben de elimden geldiğimce yapmaya, üretmeye çalışıyorum."

El sanatı olduğu için bu işi yapmanın zor olduğunu vurgulayan Ağırman, ürettiği hediyelik eşyalara yerli turistlerden ziyade yabancıların ilgi gösterdiğini belirtti.

Ağırman, geleneksel cam sanatının, kendisi ve bu işe meraklı başka sanatçılar tarafından yaşatılmaya çalışıldığını, bu konuda insanlardan daha çok ilgi beklediklerini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.