Osmanlı mahallesi yok oluyor

Osmanlı mahallesi yok oluyor

Osmanlı mahallesi yok oluyor

Cezayir’de Osmanlılar döneminden kalma tarihi Suveyka Mahallesi, ihmal ve bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Restore etmenin mahalleyi kurtarmayacağını ifade eden Constantine Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdulhafız, “Mevcut binalar kırılgan bir yapıya sahipken Suveyka’yı restore etme planları hiçbir fayda sağlamayacak” dedi.

Cezayir’in Constantine şehrinde Osmanlılar tarafından inşa edilen tarihi Es-Suveyka Mahallesi ihmal sebebiyle yerini enkaz yığınlarına bıraktı. Bir zamanlar turistlerin büyük ilgisini çeken ve ülkedeki ziyaret mekanları arasında yer alan Suveyka’da 1984 yılında başlanan ancak maddi ve teknik sebeplerle tamamlanamayan restorasyon çalışmalarının tamamen durdurulması, bölgenin sessizce ölüme terk edilmesi şeklinde yorumlanıyor.

RESTORE KURTARAMAZ

Constantine Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Tevati Abdulhafız, söz konusu duruma ilişkin, “Mevcut binalar kırılgan bir yapıya sahipken Suveyka’yı restore etme planları hiçbir fayda sağlamayacak. İyileştirmenin yerine kendi mimarileri ve sembol yapıların ruhuna sadık kalınarak yenileme siyaseti izlenmesinin doğru olacağını düşünüyorum” dedi. Aynı üniversitenin Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Feylali Abdulaziz ise Suveyka'nın hatıra niteliğinde olduğunu belirterek, mahallenin Osmanlı dokusunu geçmişten günümüze koruduğunu ifade etti.

DİNDEN UZAKLAŞTIRMAK İSTEDİLER

Mahallenin, Constantinelilerin sosyal ve kültürel hayatını da yansıttığını dile getiren Abdulaziz, “4 asır orada yaşayan Yahudiler mahallenin kimliğini birçok kez ortadan kaldırmaya çalıştı. Yine Fransız sömürgesi zamanında Müslümanları dinlerinden uzaklaştırmak ve birçok sembolü yok etmek için şehir fuhuş yuvasına dönüştürülmüştü. Ancak mahalle 1920 yılında Alim Abdulhamid Bin Badis tarafından başlatılan reform hareketi sayesinde İslami kimliğine sahip çıkmayı başardı” diye konuştu.

SEMBOL MEKANLAR YOK OLDU

Bölge sakinlerinden Es-Seyyid Muhtar da “Ne yazık ki Suveyka’nın hali içler acısı. Evler yıkıldı, sembol mekanlar yok oldu. Birçok medeniyete beşiklik eden bölgeden geriye kalanı kurtaracak yönetim nerede?” şeklinde tepkisini dile getirdi. Modern alışveriş merkezlerinin açılmasına rağmen Constantine halkı nezdinde Suveyka’nın değeri her zaman tazeliğini koruyor.

Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.