Osmanlı kubbelerine yeniden düzenleme

Osmanlı kubbelerine yeniden düzenleme

Suudi Arabistan'ın Mescid-i Haram çevresinde yaptığı genişletme çalışmaları kapsamında tek tek numaralandırıp paketlenen, Mimar Sinan'ın planladığı Osmanlı kubbeleri 15 metre geri çekilip yeniden inşa ediliyor.

Mescid-i Haram’da bulunan tarihi Osmanlı kubbelerinin, Kâbe’yi Genişletme Projesi kapsamında sökülmesine 2013 Şubat’ında başlandı. Tek tek numaralandırıp özenle paketlenen kubbeler, yapılan bakımların ardından 15 metre geri çekilip yeniden inşa ediliyor.

2012 yılında yenileme çalışmalarına başlanan kubbeler Mescid-i Haram’ın batı, kuzey ve güneyinde yer alacak.
Kâbe'nin etrafını çeviren ve Kâbe yüksekliğini aşmayan kubbeler, eskilerinin etrafına, Osmanlı padişahı II. Selim zamanında yapıldı. Yapıların planlarını Mimar Sinan hazırlamıştı.

Kubbeler Mimar Sinan’ın planlarına sadık kalınarak yeni yerlerinde inşa ediliyor. Daha önce yıpranmış ve beyazlamış olan kubbelerin renkleri sarıya yakın ve parlak oluyor.

Ravakların tamamen sökülmesi yaklaşık iki ay önce tamamlanmıştı. Yerleri için gerekli düzenleme ve alt yapı çalışmaları tamamlanan kubbelerin tekrar yerleştirilmesine geçtiğimiz günlerde başlandı.
Üç aşamadan oluşan planlamada söküm, bakım ve yeni yerine yerleştirilme işlemleri içinde mühendis ve arkeologların da bulunduğu uzman bir ekip tarafından takip ediliyor.

Tartışmalara neden olmuştu

Osmanlı dönemine ait kubbeler Suud hükümeti ile Türkiye arasında tartışmalara neden olmuştu.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz El Suud, 2012 yılında Osmanlı revaklarının hac sezonu sonunda tamamen yıkılması için onay vermişti. Ancak revakların, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesi ve yine Kral Abdullah’ın emriyle, yıkılması yerine, söküldükten sonra aslına uygun olarak restore edilip tekrar konulmasına karar verildi.
Harem-i Şerif’te yapılan genişletme çalışmaları sonucu saatte 105 bin kişi Kâbe’yi tavaf edebilecek.
Özellikle Hac ve Ramazan umresinde büyük izdihama neden olan tavaf alanında, Osmanlı revaklarıyla ilgili yenileme çalışması, Kâbe’yi Genişletme Projesi’ni üstlenen Bin Ladin Grubu tarafından yürütülüyor.
Yenileme kapsamında, revaklar ile birlikte Bab-u Sefa Kapısı da proje kapsamında, yeniden aslına uygun olarak restore edilecek.

Kaynak: Al Jazeera ve Mekke online

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.