'Osmanlı İmparatorluğu Ermeni vatandaşlarına soykırım yapmadı'

'Osmanlı İmparatorluğu Ermeni vatandaşlarına soykırım yapmadı'

Siyaset bilimci Cannon, Ermeni kampanyasının öne sürdüğü iddialar gerçeği yansıtmadığını, Osmanlı İmparatorluğunu Ermeni vatandaşlarına soykırım yapmadığını söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Halife Üniversitesinde görevli siyaset bilimci Yrd. Doç. Dr. Brendon J. Cannon, Ermenilerin 1915 olaylarına ilişkin iddialarının gerçeği yansıtmadığını, Ermenilerin iddialarını kabul ettirmek için kasıtlı olarak tehcir kararının karmaşık faktörlerini göz ardı ettiğini belirtti.

"Gerçeği Yasalaştırma ve Tarihi Siyasileştirme" isimli kitabın yazarı olan Cannon, AA muhabirine 1915 olayları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ermeni diasporasının ABD, Almanya, Fransa, Avustralya ve Arjantin gibi ülkelerde yürüttüğü kampanyanın "ciddi anlamda siyasileştirilmiş" olduğunu kaydeden Cannon, diasporanın "amacı belli olmayan ve çoğunlukla olumsuz sonuçlara yol açacak emelleri için şaibeli yollara başvurduğunu" belirtti.

"Ermeni kimliğinin" 1915 olaylarıyla tanımlandığını ifade eden Cannon, bu durumun özellikle diasporayı "Türkleri şeytan gibi göstermeye" ittiğini söyledi.

Cannon, "Türkiye'nin konuya ilişkin tutumu değişecek olsa, Ermeni diasporası ciddi bir kimlik bunalımına girer. Ermeni diasporasının kimliği Ermeni 'soykırımı' iddialarına ve Türk düşmanlığına dayanıyor." diye konuştu.

"Ermeni 'soykırımı' sadece bazı Ermenilerin hayal gücünde yaşıyor"

Cannon, bir olayın soykırım olup olmadığını tanımlamak için ilkelerin açık olduğunu, 1915 olaylarının bu ilkeler çerçevesinde "soykırım" olarak nitelendirilemeyeceğini vurguladı.

"Osmanlı İmparatorluğu'nun Ermeni vatandaşlarını kasten öldürmeye niyeti yoktu" diyen Cannon, Osmanlı'nın, Rus ve Ermeni ordularının ilerleyişini durdurmak ve oluşan tehdidi bertaraf etmek için doğu Anadolu'daki Ermenileri Suriye'ye tehcir etmek zorunda kaldığını anlattı. 

"Batılı ülkeler suçluluk duygusuyla Türkiye'yi cezalandırmaya çalışıyor"

Batı'daki ve Avrupa'daki bazı ülkelerin, Türkiye'ye ilişkin tutumları hakkında da yorum yapan Cannon, Ermeni iddialarının gerçek olmamasına rağmen bazı Batılı ve Avrupa ülkeleri tarafından kabul edilmesinin nedeninin kendilerinin geçmişte işledikleri "tarihi suçlar"dan kaynaklandığını belirtti.

Cannon, Batılı ülkelerin "sömürgecilik, soykırım, etnik temizlik ve iki dünya savaşı" içeren geçmişlerinden kaynaklanan suçluluk duygusuyla hareket ettiğini söyleyerek "Geçmişin suçlarını başkalarının omuzuna yüklemek, bu ülkeler için hem rahatlatıcı bir etki yapıyor hem de kolay ve ucuz bir yöntem." açıklamasında bulundu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.