Osmanlı Hamamları restore edildi

Osmanlı Hamamları restore edildi

Ordu’nun Altınordu ilçesi şehir merkezine 5 kilometre mesafede, Eskipazar mevkisinde bulunan 16. yüzyıla ait tarihi hamamların restorasyonu tamamlandı.

Ortaçağ'da Hristiyan Avrupa'nın yıkanmayı yasak saydığı, banyo ve tuvaletin bulunmadığı dönemde fethettiği topraklara önce temizliği götüren ve hamamlar inşa eden Osmanlı'nın Trabzon Rum Devleti'ni kendi topraklarına katmasının ardından Ordu'da inşa ettiği hamamlar kurtarıldı. Yıllardır köy mezarlığı kenarında ve bir tarlanın ortasında harabe halde bırakılan ve define avcılarının kaçak kazılarıyla mezbelelik haline dönüşen ve toprağa gömülü halde bulunan iki tarihi hamam, 2 yıllık bir çalışma sonucu restore edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ordu Kültür ve Turizm Müdür Vekili Uğur Toparlak, “Çalışmalara 2013 yılı Mart ayında başladık. İlk önce Büyük Hamam restore edildi. Hamamların bulunduğu arazinin bir bölümü köy mezarlığı olarak, bir bölümü tarla olarak kullanılmış. Küçük hamam Botanik Bahçesi içerisine alındı. Büyük Hamamın bahçe alanında bulunan 23 kabir köy mezarlığına nakledildi“ dedi.

Toparlak, bundan sonraki süreçte tarihi hamamların bulunduğu alanların turizm açısından değerlendirileceğini söyledi.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.