Osmanlı çileği üretimi artacak

Osmanlı çileği üretimi artacak

Ereğli ilçesinde pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileğinin yoğun talebe rağmen yeterince üretilmemesi nedeniyle hazırlanan proje kapsamında yeni yetiştiriciler bulunması hedefleniyor.

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Mali Sekreteri Çetinkaya, "Bölgedeki işsizliğin önüne çok talep olan Osmanlı çileği üretimiyle geçebileceğiz" dedi.

Ereğli ilçesinde pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileğinin yoğun talebi karşılayamaması nedeniyle Batı Karadeniz Kalkınma Ajansınca (BAKKA) hazırlanan proje kapsamında yeni üreticilerin teşvik edilmesi ve eğitimle bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. İlçede 5 köyde 15 yetiştirici tarafından üretilen, yöredeki kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün çeşit olarak ünlenen meyvenin üretiminin yaygınlaştırılması için çaba harcayan Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği, "Osmanlı Çileği Yetişiyor, Ereğli Kazanıyor" projesi hazırladı. BAKKA 2014 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen proje doğrultusunda dernek tarafından ücretsiz fide temin edilecek yeni üreticilere, Osmanlı çileğinin yetiştirilmesi konusunda eğitim verilmesi kararlaştırıldı. Derneğin Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya, proje sayesinde Osmanlı çileği üreticilerine yönelik çeşitli eğitim seminerleri düzenleneceğini söyledi. Meyveye yurt içinden ve dışından ciddi talep olduğunu anlatan Çetinkaya, "Üretimin azlığı nedeniyle bu taleplere karşılık veremiyoruz. Bölgedeki işsizliğin önüne çok talep olan Osmanlı çileği üretimiyle geçebileceğiz. Proje kapsamında mevcut üreticilerin yanı sıra yeni üreticilere de eğitim verilecek" diye konuştu. Çetinkaya, işsizleri çilek üretmeye davet ederek, şunları kaydetti: "Ereğli'nin her noktasında Osmanlı çileği yetiştirilmekte, gelsinler eğitimlerini verelim. Tarım alanlarında üretimlerini gerçekleştirsinler ve talebin karşılanmasına katkı sağlasınlar. Osmanlı çileği üretiminden elde edeceği gelirle yıl boyunca rahat yaşam sürebilirler. Çilek pazara inmeden alıcı buluyor. Yaklaşık 2 bin 600 ton üretimi bulunan çileği, 300-500 ton üretsek anında pazarlayabilecek konumdayız."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.