Osmanlı çeşmeleri, yeniden akıyor

Osmanlı çeşmeleri, yeniden akıyor

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Osmanlı döneminde yapılan 150 çeşmeden 23'ünün restorasyonu tamamlandı, 47'si ise restore edilecek

Safranbolu Belediye Başkanı Aksoy, "Her türlü tarihi değerimizi geçmişte yaşandığı haliyle geleceğe de aktarmak için yoğun çalışma içindeyiz" dedi.
 
Safranbolu ilçesinde Osmanlı döneminde yapılan 150 çeşmeden 23'ünün restorasyonu tamamlandı, 47'si ise restore edilecek. Sultan III. Selim'in Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından 18. yüzyılın sonlarında yaptırılan, yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki İncekaya köyünden su kemeriyle kanyondan aşırılarak getirilen suyla beslenen, kitabeli ve kitabesiz iki gruba ayrılan tarihi çeşmelerin 23'ü restore edildi. Su kültürü bakımından oldukça zengin olan ve bu zenginliğin sivil mimariye yansımasıyla evlerin içine ve avlusuna havuzlar, sebiller ve çeşmelerin yapıldığı Safranbolu'da, Osmanlı döneminden kalma 150 çeşmeden 47'sinin daha restorasyonu tamamlanacak.

ÇEŞMELERDEN KAYNAK SUYU AKIYOR

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, 50 çeşmenin devlet-vatandaş işbirliğiyle restore edildiğini söyledi. Bu çeşmelerin restorasyonun ardından gelecekte de yaşamını sürdüreceğine dikkati çeken Aksoy, şunları kaydetti: "Safranbolu Belediyesi olarak 23 çeşmenin restorasyonu bitti. Küçük rötuşlar yapılıyor şimdi. Şimdiye kadar restore edilenlerden suyun tekrar akmasını sağladık. Akan su, kaynak suyudur. Belediyemizin mülkiyetinde bulunan 47 çeşmenin de restorasyonunu yapmak için proje çalışmalarına başladık. Safranbolu, tarihi değerlerini bundan önce koruduğu gibi bundan sonra da korumaya devam edecek. Biz her türlü tarihi değerimizi geçmişte yaşandığı haliyle geleceğe de artırmak için yoğun çalışma içindeyiz. Bu çeşmelerin restorasyonu tamamlandığında Safranbolu için birer değer olarak gelecekte de yaşamını sürdürecekler."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.