Orucu bozan durumlar nelerdir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler

Orucu bozan durumlar nelerdir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler

27 Mayıs Cumartesi itibari ile halkımız ilk oruca niyetlenecek ve oruç tutacak. 2017 Ramazan'ın gelişi ile birlikte orucu bozan durumlar merak edilmeye başladı. Oruç hangi durumlarda bozulur? Orucu bozan şeyler nelerdir?

İslamiyet'te en kutsal ay olan ve 11 Ayın Sultanı olarak da bilinen Ramazan Ayı başlıyor. 27 Mayıs Cumartesi itibari ile ilk oruçlar tutulacak. Bu tarihte aynı zamanda ilk sahur ve ilk iftar da olacak. Ramazan'ın gelişi ile birlikte farz olan oruç ile ilgili de pek çok soru işareti kafalarda belirmeye başlıyor. Bunlardan en önemlisi ise Orucu bozan durumlar nelerdir? Orucu bozan şeyler her yıl olduğu gibi yıl da merak konusu.

İslamiyetin 5 şartından biri olan Oruç ibadeti Ramazan Ayı içinde tutabilecek durumda olan her Müslüman için farz olarak Allah'u Teala tarafından emredilmiştir. Müslümanlar Ramazan Ayı'na hem bu yönüyle, hem de Mübarek Kadir Gecesi'ni içinde bulundurması nedeniyle son derece önem verir.

Oruç ibadeti İmsak vakti ile İftar Vakti arasında bir şey yiyip içmeme, Allah'ın emirlerine uyma ve haram işlerden sakınmayı ifade eder. Müslümanlar her ibadette olduğu gibi Oruç konusunda da çok hassasdır. Bu nedenle Orucu bozan durumlar merak konusu.

Ramazan Orucunu bozan şeyler nelerdir?

Ramazan Orucu İslam Dini'nde farzdır. Bilerek bozulması durumunda kefareti vardır ve günahtır. Yine sağlıklı durumda iseniz Oruç tutmak Allah tarafından emredilmiştir.

Orucu bozan durumlardan elbette ki ilk akla gelen bilerek birşey yiyip içmektir. Fakat bilerek yapılan dışında, orucu bozan fakat sadece kaza gerektiren şeyler şu şekildedir;

Oruç Kaza gerektiren durumlar

- Orucu erken açmak (İftar vaktinden)
- Boğaza yağmur damlası veya su kaçması
- Astım spreyi kullanmak
- Burna ilaç veya kolonya çekmek (kolonya koklamak bozmaz)
- Sefere çıktığında birşey yiyip içmek
- Kulağa ilaç damlatmak
- Vücuda ilaç girmesi (hastalık durumu)
- İsteyerek ağız dolusu kusmak
- İmsak vaktini kestiremeyip, ezan okunduğunda veya sonrasında birşey yiyip içmek
- Dişlerin arasında kalan nohut tanesi kadar veya daha büyük gıdayı yutmak
-Oruca niyet ettikten sonra, orucu bozan ve bilerek yapmadığı birşey (kadınlarda adetin başlaması gibi) yüzünden orucun bozulması

Unutarak yiyip içmek orucu bozar mı?

Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: "Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, (sakın) bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir."

Eğer oruç tutarken unutarak yer içerseniz fakat aklınıza geldiği an buna son verirseniz orucunuz bozulmaz. Oruçlu olduğunuzu hatırladığınız an boğazınızdan aşağı katı veya sıvı bir gıda girerse orucunuz bozulur.

Orucu bozmayan durumlardan bazıları şöyledir;

- Denize veya havuza girdiğinizde kulağınıza su kaçması
- Kendi isteği dışında duman ve toz solumak
- İstem dışı kusmak
- Oruca niyet ettikten sonra kendi isteği dışında cünup duruma düşmek (kalkınca boy abdesti alınmalı)
- Burna gelen akıntıyı yutmak
- Göze ilaç damlatmak
- Kan aldırmak

İğne yaptırmak orucu bozar mı?

İğne yaptırmak ve ilaç almak orucu bozmaktadır. Eğer sürekli iğne kullanmak zorunda iseniz oruca niyet etmeyin. Oruçlu iken iğne yaptırmak kefaret gerektirir.

 

Faydalı bir şey yiyip içince, gıda veya deva olarak veya keyif veren bir şey ağızdan mideye gidince oruç bozulmuş olur, kefaret de gerekir. Açık yaraya konulan sıvı ilaç emilirse oruç bozulur. Vücuda, gıda ve deva olmadığı hâlde, ağızdan yutulan, bir taş, bir kâğıt parçası da girse, orucu bozar. Suyun illa ağızdan burundan girmesi şart değildir, taharetlenirken makata su kaçarsa oruç bozulur. Bir kimse şırınga yaptırır, burnuna bir ilaç akıtır veya kulağına yağ damlatırsa yahut vücut veya baş yarasına ilaç akıtır da ilaç hakikaten içine ve beynine işlerse veya ufak taş ve benzeri insanın yemediği veya iğrenip tiksindiği bir şeyi yutarsa kaza lazım gelir. (Dürr-ül muhtar, Redd-ül muhtar, Hindiyye, S. Ebediyye)

Risale Haber

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum