Oruçtan önce dişlere kontrol

Oruçtan önce dişlere kontrol

Oruçtan önce dişlere kontrol

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, oruçlu olunan gün içerisinde yeme-içme fonksiyonları ile tükürük salgısı ve tükürüğün yıkama kapasitesinin azaldığını, bunun da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırladığını belirtti.
 
Üşümez, yaptığı açıklamada, her zaman dikkat edilmesi gereken ağız ve diş sağlığının, ramazanda daha büyük önem kazandığını söyledi.
 
Eskimiş köprü ve protezlerin, çürümüş dişlerin ve diş eti rahatsızlıkları bulunan kişilerin, oruç tutarken rahatsız edici bir ağız kokusuyla karşı karşıya kalabileceğine değinen Üşümez, sağlıklı ve sorunsuz bir ramazan geçirmek için oruç tutmaya başlamadan önce diş doktorunu ziyaret etmek gerektiğini vurguladı.
 
Üşümez, ramazanda, dişler fırçalanmadığı zaman sahurdan iftara kadarki uzun sürede ağızda kolayca üreme ortamı bulan bakterilerin, ağızda kötü kokuya sebep olurken, diş çürüklerini de artırabileceğine işaret ederek, ramazanda ağız bakımında dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıraladı:
 
"İftardan ve sahurdan sonra dişlerin, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin fırça yardımıyla iyice temizlenmesi ve diş ipi kullanılması gerekir. Anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyi de kullanılabilir. Diş macununu yutmamak kaydıyla ya da macunsuz bir şekilde oruçluyken diş fırçalamanın bir mahsuru yoktur. Din adamları tarafından çok kereler vurgulanmıştır."
 
"Ağızdaki asit-baz dengesi tamamen bozuluyor"
 
Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, ramazanda çürük oluşumunun artabileceğine işaret ederek, "Genellikle sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar sebebiyle daha çok bakteri üreyebilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri de ağız kokusu ile birlikte artabilir. Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme-içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük salgısı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar" diye konuştu.
 
Özellikle iftar ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki asit-baz dengesinin tamamen bozulduğunun ve asit oranının artığının altını çizen Üşümez, "Dolayısıyla, bakteri çoğalması için uygun ortam olur. Sahurda şekerli, karbonhidratlı yiyecekler daha az tüketilmelidir. Peynir ve süt gibi kalsiyumlu yiyecekler ile meyve sebze ağırlıklı beslenme, sağlıklı dişler için çok önemlidir" dedi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.