Oruca nasıl niyet edilir? Oruca hangi vakit niyet edilmeli?

Oruca nasıl niyet edilir? Oruca hangi vakit niyet edilmeli?

11 Ayın Sultanı Mübarek Ramazan Ayı 27 Mayıs Cumartesi itibari ile başlıyor. Yani bu gece insanlar sahur için yataklarından kalkacak. İlk iftar ise akşam saatlerinde. Peki Oruca nasıl niyet edilir? Oruca ne zaman niyet edilmelidir?

2017 Oruç ibadetleri bu gece kalkılacak sahur ile başlayacak. İmsak Vaktinin girmesinin ardından 27 Mayıs Cumartesi insanlar ilk oruçlarını tutacaklar. Oruca niyet etmeyi bilmeyenler ise Oruç niyeti nasıldır? sorusuna yanıt arıyor.

Oruç ibadeti Ramazan ayı içinde sağlığı oruç için el veren tüm Müslümanlara Allah tarafından farz kılınmıştır. Müslümanlar Oruç ibadetine İmsak Vakti başlarlar ve Akşam ezanına kadar hiç bir şey yiyip içmezler. Ayrıca oruçlu olan kimse haramdan ve fena işlerden uzak durur.

Oruca nasıl niyet edilir sorusu bu gece yapılacak sahur öncesi kritik. Oruca ne zaman niyet edilir? Sahura kalkmadan oruca niyet edilir mi? İmsak Vaktinden sonra oruca niyet edilir mi? gibi sorular yanıt buluyor.

ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

İbadette en önemli esaslardan biri niyettir. Oruç ibadeti için de niyet şarttır. Eğer Sahura kalkmışsanız İmsak Vaktini haber eden Ezan başlayana kadar en basit olarak;

Niyet ettim Ramazan'ı şerifin bugünkü orucuna veya aynı anlama çıkan kelimeler ile niyet edebilirsiniz.

Eğer geceden Sahur yapıp, İmsak Vakti öncesini uykuda geçirme durumunuz var ise, aynı sahur vaktinde olduğu gibi yemek yiyerek aynı şekilde oruca niyet edebilirsiniz.

Ramazan'da her gün için ayrı niyet etmeniz gereklidir. İlk gün yapılan niyet başka günlerde geçerli değildir.

ORUCA NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

Oruç ibadeti İmsak Vakti'nin girmesi ile başlar. Fakat bir şekilde İmsak Vaktinde uyuya kalmış iseniz ve oruç tutmanıza engel bir durum oluşmamış ise kuşluk vaktine kadar niyet edebilirsiniz. Fakat burada esas olan İmsak Vaktinden sonra birşey yiyip içmemiş olmanızdır.

Sahura kalkmış iseniz İmsak Vakti ezan okunana kadar niyet edebilirsiniz.

Şafii mezhebine göre niyetin vakti oruç farz olursa gecedir; gündüze bırakılmaz. Gece niyet getirilmediği takdirde bayramdan sonra gününe gün kaza etmek lazımdır.Maliki mezhebine göre Ramazan-ı Şerifin başında bir niyet getirilirse kafidir. Her gece niyet getirmek gerekmez

Risale Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum