Oruç tutanı tutukluyorlar

Oruç tutanı tutukluyorlar

Doğu Türkistan’da Çin zulmü sürüyor

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Abdulehed Er, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, ramazan ayı boyunca memur, öğrenci ve öğretmenlerin oruç tutmasının yasak olduğunu belirterek, “Oradaki insanlar bu genelgeyi uygulamak zorunda kalıyor. Uygulamayanlara yönelik hapis cezaları ya da para cezası var" dedi. 

Komünist Çin yönetiminin 5 Nisan 1990'da ramazanda gerçekleşen ayaklanmadan dolayı özellikle her yıl ramazanda Müslümanların oruç ibadetlerini yasakladığını anlatan Er, “Bizim aldığımız son bilgilere göre Doğu Türkistan'ın Kaşgar'a bağlı Maralbaşı ilçesinde Komünist Parti ve yerel yönetim ortaklaşa bir genelge yayınladı ve bu genelgeye göre tüm memurların, öğrencilerin, öğretmenlerin, Komünist Parti'ye üye olanların ve onların birinci dereceden yakınlarının da oruç tutmalarını yasakladı. Oradaki insanlar bu genelgeyi uygulamak zorunda kalıyor. Uygulamayanlara yönelik hapis cezaları ya da para cezası var" ifadelerini kullandı.

'BİRA İÇME FESTİVALİ'

Çin yönetiminin Müslümanların yaşadığı bölgelerde faaliyette olan lokanta, aşevi gibi yerlerin ramazanda özellikle gündüz saatlerinde hizmet vermesi için genelge yayınladığını da öne süren Er, şunları söyledi: “Bu yıl yeni bir uygulama başlatıldı. 'Bira içme festivali' adı altında. Müslüman bölgelerde insanları toplayarak bira içme yarışması yapıyorlar. Bununla da halkın orucunu bozmaya çalışıyorlar. Aldığım bilgiye göre Hoten vilayetinin Niya ilçesinde Uygurları meydana toplayarak bira içme yarışması yapıyorlar, buna da 'Mutluluk Yarışması' diyorlar. Memur, öğrenci, öğretmen, kadın ve 18 yaşından küçüklerin camiye girmeleri yasak. Bunun yanında, bir bölgenin insanları başka bir bölgede de camiye giremiyor. İnsanlar camilere girmek için kimlik kartı gibi bir kart gösteriyor.

Türkiye yanımızda

Çin'in bölgedeki zulümlerini anlatarak Doğu Türkistan'dan gelenlere Türkiye'nin kucak açtığını aktaran Abdulehed Er, şu açıklamayı yaptı: “Türk Devleti'nin bizim yanımızda olduğunu biliyoruz. 5 Temmuz 2009'da yaşanan Urumçi katliamı sırasında, o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Bu soykırımdır, soykırımı durdurun' demişti, hatta bu olayı Birleşmiş Milletler'e götüreceğini açıklamıştı, bu açıklamalardan sonra Çin oradaki askerlerini geri çekmişti. O olaydan sonra da Türkiye'de bir etki oldu, halk sokaklara döküldü, protestolar düzenlendi. Türk halkının, sevgisi, kardeşliği bizleri çok mutlu ediyor. Türkiye, Çin'e, Doğu Türkistan ve Çin arasında bir köprü vazifesi görmek için teklif yapmıştı, 'Bizim onlarla tarihi, kültürel akrabalığımız ve bağlılığımız var' demişti.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.