Ortofoto Pojesi ile Çarpık Kentleşme Takip Edilebilecek

Ortofoto Pojesi ile Çarpık Kentleşme Takip Edilebilecek

Ortofoto Pojesi ile Çarpık Kentleşme Takip Edilebilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca gerçekleştirilen Ortofoto Projesi kapsamına alınan 40 bin kilometre alanda; kentlerin yerleşim ve gelişme alanlarını kapsayacak şekilde, kıyı bölgelerinde, sosyal, kültürel, sanayi ve turizm alanlarında, il, ilçe ve beldelerde yüksek çözünürlüklü ortofoto üretimi yapılıyor.
 
Türkiye’de bir ilk olma özelliğinin yanında, dünyada da sayılı projelerden arasında yer alan Ortofoto Projesi ile ortaya çıkan haritadan her şeyi, Türkiye'nin bütün binalarını, hatta binalardaki çarpıklaşmayı da görme imkanı mümkün olacak.
 
Ortofoto Projesi ile özellikle, kentsel alanların yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde edilecek, ihtiyaç duyulan imar planları için temel altlıklar oluşturulacak, Afet Yönetiminin ihtiyaç duyduğu temel veriler hizmete sunulacak, ülkenin bina envanteri elde edilecek, kentlerin mahalle mahalle afet sigortalanma oranları görülebilecek, afet sonrasında hak sahipleri, DASK tarafından hızlı bir şekilde belirlenecek, kıyılardaki kaçak yapılaşmalar takip edilebilecek, kentlerde binalarda kaçak katlar otomatik olarak belirlenebilecek, oluşturulacak Bakanlık web sayfası (portal) üzerinden bu altlık verilerle birlikte Bakanlık mekânsal verileri de sunulacak, portal üzerinde parsel sorgulama, riskli yapı sorgulama, plan sorgulama vb. verilere vatandaş tarafından erişim sağlanabilecek.
 
Ortofoto Projesi kapsamında Eylül – Ekim aylarında Afyonkarahisar, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Kayseri, Nevşehir, Yozgat, Çorum ve Tokat illerinde havadan görüntü alımı tamamlandı. Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinin de görüntü alımı tamamlanmak üzere.
 
Eskişehir, Mersin, Osmaniye, Batman, Antalya, Adana illerinde bu hafta itibari ile hava şartlarının uygun olması durumunda görüntü alımı devam edecek. Proje kapsamında arazi çalışmaları tamamlanan bölgelerde de 2014 yılı sonuna kadar havadan görüntü alımı tamamlanması planlanıyor.
 
GÜLLÜCE: BELEDİYELER İSTESELER DE KAÇAK YAPI, KIYI TALANI, GECEKONDU YAPTIRAMAYACAK
Bu çalışmayla belediyelerin isteseler de kaçak yapı, kıyı talanı, gecekondu yaptıramayacağını vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yazılı değerlendirmesinde, "İyi belediyeler de masraftan kaçınacaklar. Tekrar masrafları olmayacak. Her belediye ayrı ayrı ihale ediyor ve dünya kadar para gidiyordu. Bu bir elden yapılacak, isteyen belediye bu bilgileri alıp kullanarak büyük masraflardan, tekrar tekrar aynı şeyleri yapmaktan kurtulacak." dedi
 
Bakan Güllüce, "Şu anda biz geç fark ediyoruz Muğla'daki, Bodrum'daki kıyı talanını. Oraya da operasyon yapmak üzere hazırlık yapıyoruz. Muğla ve Bodrum civarında canı isteyen, istediği kadar, kıyıda istediği oteli, binayı yapmış, istediği şekilde kıyı mıyı dinlememiş. Onlarla ilgili yargıda şu anda cebelleşiyoruz, eninde sonunda yıkacağız. Bodrum'daki kıyı tahribatını, kıyı talanını yanlarına bırakmayacağız. Ama keşke bu yapılırken fark edilebilseydi. Şu anda otel haline dönmüş veya meskun hale gelmiş. İşte bu çalışmayla Bodrum'daki, Muğla'daki kıyı talanı gibi talanlar daha yapılmaya başlanırken fark edilebilecek kamu tarafından. Buna çanak tutan belediyelerde de tabii İçişleri Bakanlığımız, devletin o güçlü elini uzatacak, diyecek ki 'Sen nasıl belediye başkanısın', yargıyla birlikte o soruşturmayı açacağız. 'Param yok, ihale yapamıyorum' numaralarını da biz yemeyiz. Paran yoksa da orayı yıkabilirsin. Kendi imar planları var, şu anda hala işgallere belediye tarafından göz yumuluyor." diye konuştu.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.