Ortaokul öğrencisinden engelliler için 'akıllı baston'

Ortaokul öğrencisinden engelliler için 'akıllı baston'

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, ortaokul öğrencisi Alpay Koca, görme engellilerin rahatça hareket edebilmesini sağlamaya yönelik "akıllı baston" tasarladı.

İlçedeki Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Alpay Koca'nın TÜBİTAK Bilim Şenlikleri kapsamında geliştirdiği, üzerindeki sensörler sayesinde ses dalgaları yayan ve engele 1,5 metre kala sinyal veren baston takdir topladı.

Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli bireylerin hayatını biraz olsun kolaylaştırmak amacıyla çalışma yaptığını söyledi.

Araştırmalar sonucunda akıllı baston geliştirdiğini ifade eden Koca, şunları kaydetti:

"Görme engelli vatandaşlar için bir baston yaptım. Bu baston, engele 1,5 metre ve 70 santimetreye kadar uyarılarda bulunuyor. 20 santimetre kaldığında ise 'durunuz' diyor. Bu cihaza bir de kulaklık takılıyor ve engelli kişinin sesli yanıtı duyması sağlanıyor. Güvenlik açısından tek kulaklığa ses geliyor çünkü diğer kulağın da dış sesleri duyması gerekiyor." 

Bastonu yaptığı malzemelerle ilgili olarak Koca, "Bunu yapmak için 100 santimlik su borusu, açma kapama anahtarı, sensör mekanizması 12 voltluk pil ve kulaklık kulandım. Bastonu yaklaşık 180 liraya mal ettim. Seri üretime geçerse maliyet biraz daha azalır." bilgisini aktardı.

Koca, çalışmanın patentini almak için Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunacağını ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.