Ortak sınavlarda matematik soruları zor, Türkçe kolay çıktı

Ortak sınavlarda matematik soruları zor, Türkçe kolay çıktı

İyi bir liseye yerleşmek için yarışan yüz binlerce 8. sınıf öğrencisi merkezi sınavlarda ter döktü.

 Türkçe, matematik ve din kültüründen 20’şer soruyu çözen öğrenciler, bugün de fen, inkılap tarihi ve yabancı dil testlerini cevaplamaya çalışacak. Eğitimcilere göre müfredat dışı soru çıkmadı,  matematik zorladı, Türkçe ise kolaydı.

 Liselere yerleştirmede uygulanan merkezi sınavların ikincisi dün gerçekleştirildi. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında yapılan sınavlara 1 milyon 300 bin öğrenci katıldı. Türkçe, matematik ve din kültüründen 20 soruluk testleri cevaplayan 8. sınıf öğrencileri, en çok matematikte zorlandı. Türkçe ve din kültürü ilk döneme göre daha kolaydı. İstanbul’da yağışlı havanın etkili olması, oturum aralarında bahçeye çıkan öğrencilerin ıslanmasına yol açtı. Fatih Çapa Atatürk Ortaokulu’nda veliler bahçeye alınmadığı için çocuklarını kapının önünde bekledi. Öğrenciler bugün de fen, inkılâp tarihi ve yabancı dilden sınava girecek. Asıl sınava giremeyenler için 10-11 Mayıs’ta mazeret sınavları düzenlenecek.

Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine ilk kez uygulanan merkezi testlerin 2. dönem oturumları da yapıldı. Sınava kendi okullarında girenler fazla heyecanlı değildi. Kimi derslerden ilk 20 dakikada çıkan öğrenciler, sınavlara hem özel ders alarak hem de dershaneye giderek hazırlandığını söyledi. Müfredat dışı konulardan soru gelmediğini belirten öğrenciler, testlerin okuldaki sınavlara benzer olduğunu ifade etti. Merkezi sınavların geneline bakıldığında sürpriz soruların yer almadığını dile getiren Anafen Yayınları Rehberlik Koordinatörü Rıfat Altunsaray şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkçe sorularının 15’i daha çok yorum ağırlıklıyken 5 soru dil bilgisine dairdi. Matematik testi de orta zorlukta ve kolay sorulardan oluşuyordu. Din kültüründe ise soru formatında herhangi bir değişiklik yapılmadığını görüyoruz.  Soruların 5’i bilgi ve anımsama, 15’i yorum ağırlıklıydı. Birkaç tane de eleyici soru yer alıyordu.” 

Türkçe dersinde kazanımların tamamından soru gelmediğini belirten Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Türkçe Bölüm Başkanı Feridun Çakı da şunları söyledi: “Örneğin, dil bilgisi kazanımlarında önemli bir yer tutan fiilin çatı özellikleri ve yazma alanına ait yazım kurallarıyla ilgili bir soru yoktu. Zorlayıcı sorular yoktu. Bu yüzden soruların tamamını doğru yapan öğrenci sayısı bu nedenle çok fazla olacak. Türkçe sorularının doğru ortalaması yurt genelinde geçen seneye oranla artacak.”

Matematik testini değerlendiren matematik bölüm başkanı Ali Serdar Şeker ise 3 sorunun ilk dönem konularından, geri kalanın 2. dönem konularından geldiğini kaydetti. “SBS’nin aksine merkezi sınavlarda temel bilgiyi ölçen soruların çoğunlukta olduğunu görüyoruz.” diyen Şeker, şöyle devam etti: “Matematik soruları ilk döneme göre daha eleyici. Bir konu hakkında öğrenciyi düşünmeden sonuca götüren sorulardan çok, yorum ve analiz yapmayı gerektiren sorular vardı. Bu da bizleri, yerleştirmelerde asıl sıralamayı bu sınavın oluşturacağı yorumuna götürebilir.” Din kültürü sorularının ilk sınava göre daha kolay ve net olduğuna işaret eden bölüm öğretmeni, hadis ve ayet yorumlamaya ve bilgiyi sorgulamaya dayanan soruların ağırlık teşkil ettiğini sözlerine ekledi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.