Ortadoğu'da barış ve güven içinde yaşamanın vakti

Ortadoğu'da barış ve güven içinde yaşamanın vakti

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Filistin'e geldi

Katolik aleminin ruhani lideri Franciscus, "İsrail-Filistin arasındaki anlaşmazlıkların sona ermesinin ve Ortadoğu'da barış ve güven içinde yaşamanın vaktidir" dedi.
 
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Filistin'e geldi. Ürdün'deki temaslarının ardından Filistin'e geçen Papa'yı, Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Filistin devlet başkanlığı ofisi müdürü Hüseyin El-Arac karşıladı.
 
Papa, Beytullahim'de, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından resmi törenle karşılandı. 
 
Karşılama töreninin ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Katolik aleminin ruhani lideri Franciscus ile bir araya geldi.
 
Franciscus, Abbas ile görüşmesinin ardından Beyullahim'de düzenlenen ortak basın toplantısında, barış görüşmelerinin önemine değinerek, "Barışın gerçekleştirilmesi, Vatikan'ın hedefi olacaktır" diye konuştu.
 
İsrail-Filistin halkları arasında barışçıl içinde yaşam temennisinde bulunan Papa, şunları söyledi:
 
"Tüm kalbimle, İsrail-Filistin arasındaki  kabul edilemez anlaşmazlıkların sona erdirmenin vakti olduğunu belirtmek isterim. Adalet ve barışın tesisini hedefleyen girişimlerin arttırılması herkesin iyiliğinedir. Barış ve iyilik için herkesin cesurca hareket etmesinin vaktidir." 
 
Papa Franciscus, konuşmasında Abbas'a hitaben, "İsa'nın doğduğu yerde sizinle birlikte yer almak benim için büyük bir onurdur" ifadesini kullandı.
 
Filistin Devlet Başkanı Abbas da Papa Franciscus ile Hazreti İsa'nın doğduğu kutsal topraklar olan Beytullahim'de bir arada olmaktan ve onun kıymetli görüşlerini dinlemekten memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, söz konusu buluşmayı, Filistin ve Vatikan'ı bir araya getiren dini ve manevi bağlar ile dostluk ilişkileri çerçevesinde tarihi ziyaret olarak değerlendirdi. Abbas, Vatikan veFilistin arasındaki ilişkilerin güçlenmesini istediklerini, bunun hukuk ve bir arada yaşam için eşsiz örnek teşkil edeceğini dile getirdi. 
 
Papa'nın İsrail-Filistin barış görüşmelerindeki son gelişmeler hakkında bilgi aldığını belirten Abbas, barış görüşmelerinin, Yahudi yerleşim birimleri inşası ile Müslümanların ve Hristiyanların ibadet yerlerine yönelik saldılar gibi engellerle karşılaştığını kaydetti. 
 
Abbas, başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulması için barışın gerçekleşmesi kapsamında çalışmalara devam ettiklerine dikkati çekerek, "Barış için büyük fedakarlıklarda bulunduk ve sadece1967 sınırları üzerinde bir devlet kurulmasını kabul ettik" diye konuştu.
 
Abbas, konuşmasında Papa'ya hitaben, "İsrail'in işgalci kaba kuvvetleri tarafından inşa edilen uzun duvarı gördünüz. Bizim düşmanlık ve kinden uzak, iletişim köprülerinin kurulmasına ihtiyacımız var. Biz, özgürlük isteyen bir halkız, imkansızı talep etmiyoruz. Çalışmalarınıza güveniyoruz, bu kutsal topraklarda barışın sağlanması için yapılacak tüm girişimleri memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesini kullandı. 
 
Kutsal topraklarda barışın sağlanması için yapılacak tüm girişimleri memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Abbas, Arap barış girişimi konusunda kararlı olduklarını söyledi.
 
Öte yandan, Abbas ile görüşmesinin Yeniden Doğuş (Mehd- Nativity) Kilisesi'ne giden Papa'yı taşıyan üstü açık araç, "Ayrım Duvarı"nın yanında durduğu görüldü. 
 
Mülteci kampında kalan üç aile ile öğle yemeği yemesi planlanan Papa Franciscus'un daha sonra Hz. İsa’nın içinde doğduğuna inanılan Yeniden Doğuş Kilisesini ve son olarak Filistinlilerin yaşadığı ed-Diheyşe Mülteci Kampı'nı ziyaret edip, Beytüllahim'den ayrılacağı kaydedildi.
 
Papa'nın Filistin'deki programının ardından akşam saatlerinde İsrail'e geçeceği belirtildi.
 
Aşırı sağcı 26 Yahudi gözaltında
 
İsrail polisinin, Kudüs'te aşırı sağcı 26 Yahudiyi gözaltına aldığı bildirildi.
 
İsrail devlet radyosunun haberine göre, İsrail polisi, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un ziyareti öncesi, Kral Davud'un mezarının bulunduğuna inanılan alanın boşaltılmasına tepki gösteren gruba müdahale etti. Polis, aralarında bir askerin de olduğu sağ görüşlü 26 Yahudiyi gözaltına aldı.
 
İsrail polisi, yaptığı yazılı açıklamada, "Yaklaşık 150 sağ görüşlü aktivist, Kral Davud'un mezarının bulunduğu alanın çevresinde toplanarak güvenlik güçlerine cam şişe attı. Saldırıda bazı polisler hafif şekilde yaralandı, bir polis aracında hasar meydana geldi" denildi.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.