Orta Asya Aral Gölü için toplandı

Orta Asya Aral Gölü için toplandı

Aral Gölü'nde meydana gelen azalma ile ilgili bir araya gelen bölge devletleri dün itibariyle iklim çözümleri aramaya başladı

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat’ta Aral Gölü'nü kurtarma konulu bölgesel toplantı yapılacak.

Dün itibariyle Aşkabat’ta Aral denizini Kurtarma Fonunun sürdürülebilirliğini gelişmesi için çalışan Uluslararası Aral Gölü Tasarruf Fonu toplantısı başladı. Toplantıya Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan çevreyi koruma kuruluşları, uzmanlar ve yetkili kişiler katılıyor.

Toplantı katılımcıları çevre ve iklim değişikliği alanında bölgesel işbirliği ve sürdürülebilir kalkınma için yasal çerçevelerin geliştirilmesi konularını ele alacak.

Aral Gölü kurtarma fonunun faaliyetleri geçen sene bu görevi devralan Türkmenistan başkanlığında yürütülmektedir.

Aral Gölü'nün suyu 1960-1990 yılları arasında büyük ölçüde azalma gösterdi. Deniz seviyesindeki azalmanın sebep olduğu ekonomik kayıplar sonucu bölge sakinlerinin hayat şartları olumsuz yönde etkilendi. Bölgede yaşayan hayvanlar ve tabiatçok büyük zarar gördü.

IFAS çevresel durum Aral Gölü Kurtarma fonu 1993 yılda Orta Asyanın 5 devletinin katılımıyla tesis edilmişti. Bu sene Kırgızistan bu Fon faaliyetlerinden ayrıldığını açıklamıştı

 

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.