Orta Afrika'ya 70 ton yardım malzemesi

Orta Afrika'ya 70 ton yardım malzemesi

AFAD ile İnsani Yardım Platformu üyesi kurum ve kuruluşların katılımıyla başlatılan kampanya kapsamında Orta Afrika Cumhuriyeti'ne, yaklaşık 70 ton yardım malzemesi ulaştırılacak.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan insani krizi gündeme taşıma ve yardım ihtiyacına cevap verebilme amacıyla Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile  İnsani Yardım Platformu üyesi kurum ve kuruluşların katılımıyla başlatılanOrta Afrika İnsani Yardım Kampanyası kapsamında bölgeye, yaklaşık 70 ton yardım malzemesi ulaştırılacak.

İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Ali Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, içerisinde ilaç, tıbbi malzeme ve giyim eşyası bulunan yardım malzemelerini gelecek hafta bölgeye ulaştırmak istediklerini söyledi.

Kurt, malzemeleri Çad ve Kamerun'a götüreceklerini anlatarak, "Çad'ta 100 bini geçen, Kamerun'da da 180 bine ulaşan mülteci var. İki ülkeye ayrı ayrı birer uçak kaldıracağız. Bizim yardım kuruluşlarımız uçaklardan önce bölgeye intikal edecek ve yardımları karşılamış olacaklar" dedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangiu'de kalan bine yakın Müslüman olduğunu bu nedenle şehre, Kamerun'dan kısmen olsa bir yardım ulaştırmak istediklerini ifade eden Kurt, şunları kaydetti:

"Onların da etrafları kuşatılmış durumda. Yardıma ciddi anlamda ihtiyaç duyan bir pozisyonları var. Bu çerçevede bugün itibarıyla bölgeye, temas heyeti göndereceğiz. Bu heyet, İslam İşbirliği Teşkilatı Delegasyonuyla Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad ve Kamerun'da temas kuracaklar. Döndüklerinde onların raporlarına göre yol haritasını tekrar gözen geçireceğiz. Tabii bizim öncelikli hedefimiz, bu insanlara yardım ulaştırmak. Ayrıca uluslararası toplumun bu konudaki farkındalığına katkı sağlamak. Yani 1 milyonu aşkın insan başkent Bangiu ve çevresinden göç etmek zorunda kaldı. İstiyoruz ki bunlar topraklarına geri dönebilsin. Bunun için de güvenlik ortamının oluşturulması lazım. Birleşmiş Milletlerin bölgede ciddi manada güvenliği tesis edici inisiyatif almasını bekliyoruz. Bu çerçevede çağrılar yapıyoruz. Bu temasların arka planında biraz bu farkındalığı tetiklemek istiyoruz."

"Güven ortamının tesisini çok önemsiyoruz"

Ali Kurt, özellikle insanların güven içinde ülkelerine, bölgelerine dönebilmesi için "Anti Balaka" yapısı sorumlularının yargı önüne çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, "Bununla ilgili talebimiz var. Afrika Barış Gücü askerlerinin, Fransa'nın bölgeye intikal ettirdiği askeri gücün gözü önünde cereyan eden olaylar bunlar. İstiyoruz ki bu insani drama sadece seyirci kalmasınlar" değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan zulüm nedeniyle ülkesinden ayrılan Müslüman toplulukların, aslında ülkelerinin üretken gücü olduğuna işaret eden Kurt, şunları kaydetti:

"Ticaret, sanat, ziraat, hayvancılık bu kesim tarafından yapılıyordu. Ancak son sıkıntılarda bütün varlıkları yağmalandı ve bu insanlar göçe zorlandı. Güven ortamının tesisini önemsiyoruz. Yapacağımız yardımla bilhassa bölgeye dikkati çekmek gibi bir düşüncemiz var. Bu konuda İslam ülkelerinin de duyarlı olmasını istiyoruz. İslam İşbiriliği Teşkilatı ile temas halindeyiz. Onlar da bölgeye değişik yardım kuruluşlarını kanalize ediyor. El birliğiyle bu insani drama merhem olabilmeye çalışıyoruz. Tahmin ediyorum, önümüzdeki hafta itibarıyla uçaklar bölgeye intikal etmiş olur. Ümit ediyorum güzel şeyler olur."

"Sağlık tesislerini rehabilite etmek en büyük hedefimiz"

İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Kurt, bölgede yetersiz beslenme ve temiz su kaynaklarına ulaşamamaktan kaynaklanan hijyen problemi olduğunu ve bunun da salgın hastalıkları tetikleyeceğini aktararak, ekiplerin bu durumlara karşı bölgeye tedbirli gideceğini söyledi.

Sağlık hizmetleri konusunda bölgedeki mevcut sağlık tesislerini rehabilite etmeyi hedeflediklerini anlatan Kurt, şöyle devam etti:

"Yani onların ihtiyaçlarını temin etmek suretiyle sağlık tesislerini çalışır hale getirmeyi istiyoruz. Bu sıkıntı esnasında bölgeden kaçan sağlık elemanlarıyla da bölge halkına hizmet verebilecek bir koordinasyonu planlıyoruz. Onlarla da bu konuda temas halindeyiz. Ümit ediyoruz sağlık konusunda bölgeye büyük destek sağlamış olacağız."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.