Orta Afrika'da şiddet sürüyor

Orta Afrika'da şiddet sürüyor

Orta Afrika Cumhuriyetinde Müslümanlara yönelik şiddet devam ediyor, ülkede az sayıda kalan Müslümanlar da fırsat bulabilirse komşu ülkelere sığınıyor


Çad'ın, Orta Afrika Cumhuriyetinden askerlerini çekmesinin ardından bölgedeki istikrar giderek bozuldu, ülkede az sayıda kalan Müslümanlara yönelik saldırılar artmaya başladı. Anti-balaka milislerinden kaçan Müslümanlar komşu Kamerun, Çad ve Kongo'ya sığınmayı sürdürüyor.
Ülkenin kuzeyinde bulunan Bossangoa kentinde kalan son 500 Müslüman Afrika güçlerinin eşlik ettiği konvoyla Çad'a götürüldü.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre, Bossangoa'da birkaç ay önce yaklaşık 10 bin Müslüman bulunuyordu.

Başkent Bangui'nin 200 kilometre güneyindeki Boda kentinde ise hala 14 bin Müslüman Anti-balakaların saldırısından korktuğu için kenti terk edemiyor. Anti-balakaların Boda'daki Müslümanlara saldırmama sözüne rağmen Müslümanların söze güvenmedikleri ve kentte sıkışıp kaldıkları belirtiliyor.

BM verilerine göre, Kamerun'da 130 binden fazla, Çad'da 70 bin ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 60 bin mülteci bulunuyor.

BANGUİ'DE BİR EVDE ÜÇ CESET BULUNDU

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'de bir evde başlarına ateş açılarak öldürüldüğü belirlenen aynı aileden 3 kişinin cesedi bulundu.

Bölgeden edinilen bilgiye göre, Bazanga semtindeki Hristiyan mahallesinde bir eve giren kimliği henüz belirlenemeyen kişiler, aile fertlerinin üzerine ateş açtı. Olayda 14 yaşındaki bir kız çocuğu ile annesi ve babası hayatını kaybetti.

Olayın meydana geldiği gece silah seslerini duyduktan sonra korkudan dışarıya çıkamadıklarını belirten komşuları, dün sabah komşularının başlarından vurulmuş cansız bedenleriyle karşılaştıklarını ifade etti.
 
Olaydan hükümeti ve Müslümanların sorumlu olduğunu iddia eden bir grup genç de Başbakanlık çalışma ofisi önünde toplanarak, "ülkede meydana gelen olaylara yönelik güvenlik tedbirleri almayan hükümetin pasif tutumunu" protesto etti.

SALDIRILARIN SORUMLUSU MÜSLÜMANLAR DEĞİL

Bangui'deki Müslümanlar adına konuşan Suudi Abdurrahman Dudu ise Müslümanlara yönelik iddiaları yalanlayarak, "Müslümanların olaya karıştığına dair herhangi bir delil söz konusu değil. Ayrıca Müslümanların bu mahalleye girmesi dahi mümkün değilken nasıl böyle bir cinayete bulaşmaları düşünülebilir" ifadesini kullandı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka grubunun Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi geçen yıl mart ayında devirmesiyle başlamıştı.
Bozize'nin ardından göreve gelen Müslüman Michel Djotodia, Seleka üyeleri ile Hristiyan anti-Balaka milisleri arasında devam eden şiddet olaylarının ardından uluslararası ve bölgesel baskılar üzerine istifa etmiş, yerini Bangui Belediye Başkanı Catherine Samba-Panza'ya bırakmıştı.

Ancak Samba-Panza'nın devlet başkanlığına getirilmesinin ardından Müslümanları hedef alan saldırılar yoğunlaştı. Başkent Bangui'nin varoşlarında pala, bıçak ve diğer kesici aletlerle Müslümanları hedef alan anti-Balaka milisleri, bir çok Müslümanı yasa dışı olarak oluşturdukları kontrol noktalarında linç ederek öldürdü.

Linç edilerek öldürülen bazı Müslümanların cesetleri sokak ortasında yakılırken, Bangui'de çok sayıda cami tahrip edildi, Müslümanlara ait evler ve işyerleri yağmalandı. Devam eden şiddet olayları nedeniyle onbinlerce Müslüman Orta Afrika Cumhuriyeti'nden kaçarak çevre ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

AB BARIŞ GÜCÜ ETKİNLİĞİNİ ARTIRMAK İSTİYOR

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'deki AB Barış Gücü (EUFOR RCA) Komutanı General Thierry Lion, amaçlarının suçların cezasız kalmasına son vermek ve ceza zincirini güçlendirmek olduğunu belirtti.

Fransız komutan Lion,  ''AB Barış Gücü Orta AfrikaCumhuriyeti''nin (EUFOR RCA) tanıtımı için Bangui'deki AB merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Operasyonlardan İspanyol Albay Martin Juan ve İngiliz Yarbay Murphy Kian'ın sorumlu olacağını belirten Lion, 600'ü asker 800 kişiden oluşan misyonun asıl hedefinin ''ceza zincirini'' güçlendirmek olduğunu vurguladı.

AB Konseyi, sivillere yönelik şiddetin arttığı Orta AfrikaCumhuriyeti’ne ay başında barış gücü askeri gönderme projesini başlatmıştı.

BM’nin talebiyle şubatta kurulan EUFOR RCA, ilk etapta 6 ay için görevlendirildi.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.