Orta Afrika'da sadece 900 Müslüman kaldı!

Orta Afrika'da sadece 900 Müslüman kaldı!

Daha dört ay öncesinde 145 bin Müslüman yaşayan Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlara yönelik saldırılar ve linçler neticesinde, bu sayı 900'e düştü. Müslümanlar, evlerini terk edip komşu ülkelere sığınıyor

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde devam eden şiddet ve saldırılar sonucunda ülkede neredeyse hiç Müslüman kalmadı. Orta Afrika'da geçen yıl 145 bin civarında olan Müslüman sayısı bugün itibariyle 900'e düşmüş durumda.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (RHW), Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman topluma yönelik devam eden insan hakları ihlalleri nedeniyle,  Avrupa Birliği (AB) ve ilgili ülkelerin bölgedeki barış gücü askerlerine derhal yardımcı olmaları ve BMGK'nın güçlü bir BM Barış Gücü misyonuna yetki vermesi çağrısında bulundu.

New York merkezli HRW tarafından yayımlanan raporda, Anti-Balaka örgütünün öç almaya yönelik saldırıları nedeniyle Orta AfrikaCumhuriyeti'ndeki Müslümanların ülkeyi terk etmeyi sürdürdükleri  bildirildi. Ülkede yaşayan Müslüman nüfusun 1000'in altına düşmesiyle ülkede neredeyse Müslüman kalmadı. Orta Afrika'da kalan son 900 Müslüman'ın da hala saldırı tehdidi altında bulunduğu belirtiliyor.

HRW raporunda, ağırlıklı olarak Müslümanların yaşadığı bölgede Seleka isyancılarının geçen yıl bulundukları insan hakları ihlallerine misilleme olarak, Anti-Balaka milislerinin hedef aldığı Müslüman halkın korunmasında Fransız ve Afrika Birliği barış gücü askerlerinin yetersiz kaldığı ifade edildi. Raporda, bu nedenle AB'nin ve ilgili ülkelerin bölgedeki barış gücü askerlerine derhal yardımcı olması gerektiği vurglandı.

Raporda ayrıca BMGK'nın, acil olarak, Orta AfrikaCumhuriyeti'ndeki kitlesel insan hakları ihlallerine karşı sivilleri korumak ve ülkenin yeniden inşa edilmesi için gerekli güvenliğin sağlanması açısından BM Genel Sekreteri'nin, güçlü bir BM barış gücü misyonuna acil olarak yetki vermesi gerektiği kaydedildi.

Raporla ilgili açıklama yapan HRW Direktörü Peter Bouckaert, ''Orta Afrika Cumhuriyeti'nde nesiller boyu yaşamış olan Müslüman topluluklar ülkeyi terk ediyor'' dedi.
Bouckaert, ''Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Müslümanlar, dayanılmaz koşullar ve korkunç şiddetle mücadele etmek zorundalar. Afrikalı ve Fransız güçler burada oturanları koruyamamaktadırlar'' diye konuştu.

Öte yandan, HRW, Anti-Balaka milislerinin gerçekleştirdiği saldırılarda evlerin yıkımını gösteren ve Seleka koalisyonunun Mart 2013'teki darbesiyle ilgili yeni uydu görüntüleri yayınladı.  Aralık 2013'te Bossangoa'daki on binlerce kişinin hızlı yer değişimini belgeleyen bir görüntüde, bin 400 yerleşim yerinin sistemli bir şekilde tahrip edildiği görülüyor.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.