Orta Afrika'da Müslümanlar askeri havaalanına sığındı

Orta Afrika'da Müslümanlar askeri havaalanına sığındı

Orta Afrika'da saldırılardan kaçan Müslümanlar Bangui'deki bir askeri havaalanına sığındı, burada zor şartlarda yaşamaya çalışıyor...

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanları hedef alan saldırılar sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalanlar, başkent Bangui'deki bir askeri havaalanında hayata tutunmaya çalışıyor.

Kavurucu sıcaktan korunmak amacıyla uçağın gölgesine sığınan insanlar, kendilerine yapılan gıda ve su dağıtımı sırasında uzun kuyruklar oluşturuyor.

Çocukların birçoğunda yetersiz beslenme ve hijyen eksikliği sebebiyle çeşitli hastalıklar görülmeye başlarken, yaşadıkları duruma tepki gösteren bir Orta Afrikalı havaalanındaki varilleri göstererek, çocukların içme suyu ihtiyacını buradan karşıladıklarını ancak suların kirlendiğini ve çocukların her gün karın ağrısı şikayeti çektiklerini dile getirdi.

Gıda yetersizliği sebebiyle açlık sıkıntısının baş gösterdiği bölgede, yemekler, büyük tencerelerde tamamen sağlıksız ortamlarda yapılıyor. Yaşanan dramın en büyük mağdurları olan çocuklar yalnızca un ve sudan yapılan lapayı alabilmek için yemek hazırlanırken kuyruğa giriyor.

Bölgede, orduya bağlı askeri helikopterler güvenliği sağlamak amacıyla zaman zaman denetim uçuşları yapıyor.

KAÇMAKTAN BAŞKA ÇARELERİ YOK

Öte yandan, başkent Bangui'deki bir mescitte namazlarını kılan cemaatten bir kişi anti-Balaka milislerinin öldürmekten başka hiçbir yol bilmediğini belirterek, yaşadıkları yerden kaçmaktan başka çareleri kalmadığını söyledi.

Bir diğer Orta Afrikalı Müslüman ise saldırganların kadın ve çocuk gözetmeksizin herkesi hedef aldığını dile getirdi. Askeri havaalanının insanların sığınacak tek mekanı olduğunu kaydeden Orta Afrikalı, yollara kurulan pusularla havaalanına giden insanların da öldürüldüğünü ifade etti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka grubunun Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi geçen yıl mart ayında devirmesiyle başlamıştı. Bozize'nin ardından göreve gelen Müslüman Michel Djotodia, Seleka üyeleri ile Hristiyan anti-Balaka milisleri arasındaki devam eden şiddet olaylarının ardından uluslararası ve bölgesel baskılar üzerine istifa etmiş, yerini Bangui Belediye Başkanı Catherine Samba-Panza'ya bırakmıştı.

Ancak Samba-Panza'nın devlet başkanlığına getirilmesinin ardından Müslümanları hedef alan saldırılar yoğunlaştı. Başkent Bangui'nin varoşlarında pala, bıçak ve diğer kesici aletlerle Müslümanları hedef alan anti-Balaka milisleri, yasadışı olarak oluşturdukları kontrol noktalarında da birçok Müslümanı linç ederek öldürdü. Linç edilerek öldürülen bazı Müslümanların cesetleri sokak ortasında yakılırken, Bangui'de çok sayıda cami tahrip edildi, Müslümanlara ait evler ve işyerleri yağmalandı. Devam eden şiddet olayları nedeniyle onbinlerce Müslüman Orta Afrika Cumhuriyeti'nden kaçarak çevre ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.